Nakon izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da ne postoje zakoniti i ustavni uvjeti da se primijeni izborne rezultate, iz Veleposlanstva SAD-a u BiH su za N1 istaknuli da je pravodobno formiranje vlasti odgovornost izabranih bh. dužnosnika kako bi se osigurala kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi nužnih za proces europske integracije BiH.

“Iako je potrebno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve“, navode iz Veleposlanstva SAD-a. Nadalje se dodaje kako je u proteklih godinu dana međunarodna zajednica pokušala pomoći dijalog političkih stranaka u nastojanju da se riješi problemi u Izbornom zakonu no da, uslijed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor.

>>> Međunarodna zajednica će podržati svako rješenje koje jamči provedbu odluka Ustavnog suda

“I na dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja sukladno europskim i demokratskim normama koje jamče, kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda“, stoji u odgovoru Ureda Veleposlanstva SAD-a za odnose s javnošću. N1.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok