Trgovci-prodavači, konobari, građevinski radnici, radnici u proizvodnji samo su neka od najtraženijih zanimanja u prvoj polovini ove godine u BiH, no ujedno je riječ i o lošije plaćenim poslovima, piše Večernji list BiH.

Prosječne plaće u trgovini su oko 600 KM, građevini 560, ugostiteljstvu 530. Ovaj podatak govori nešto o tome zbog čega poslodavci ne nalaze lako radnike. Prema podacima istraživanja, unatoč velikom broju oglasa, najmanji interes nezaposlenih u prvoj polovini ove godine bio je za zapošljavanje u ugostiteljstvu, proizvodnji, građevinarstvu, potom za poslove zaštitara te u kategoriji pružanja usluga u segmentu ljepote i zdravlja.

Ponuda poslova

Prema analizama statistike prikupljene preko portala Posao.ba kompanije “Kolektiv”, u prvoj polovini 2018. godine objavljena su 4742 oglasa za posao, što je za 24 posto više u odnosu na prvu polovinu 2017. godine, preko kojih je oglašeno 11.285 radnih mjesta, što je za 34 posto više nego u prethodnoj godini. Poslodavci su, u ovom razdoblju, primili 157.687 prijava za posao preko portala Posao.ba, dok se, u prosjeku, na jednu radnu poziciju prijavljivalo 14 osoba, što predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada se na jednu poziciju u prosjeku prijavljivalo 20 osoba. Kao što smo spomenuli, kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija su komercijala-prodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo. S druge strane, najveći interes za rad zabilježen je u kategorijama administrativne i slične usluge, arhitektonske usluge, pravo, bankarstvo, ekonomija i financije.

Oglasi iz inozemstva

Odlasci iz BiH u inozemstvo poprimaju sve veće razmjere, a poslodavci sve češće dolaze u BiH po radnu snagu. Prema podacima portala Posao.ba, broj oglasa iz inozemstva iznosio je devet posto od ukupnog broja oglasa i to predstavlja povećanje od 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zemlje iz kojih dolazi najveći broj ponuda za rad u inozemstvu su Hrvatska, Njemačka i Slovenija. Broj prijava za rad u inozemstvu iznosio je 4650 i veći je za 55 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je taj broj iznosio 2998.

Za rad u inozemstvu prijavilo se najviše građevinskih radnika, zatim električara i konobara. A koliko ljudi zapravo odlazi na rad u inozemstvo, pitanje je na koje nitko pouzdano ne može dati odgovor.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH