Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da oslobađajuća presuda komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja "najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli uputiti Sud BiH i BiH u cjelini", te da je krajnje vrijeme da se prestane s omalovažavanjem Srba.

Dodik je rekao da je suđenje "farsa".

"BiH i institucije poput Suda BiH loše su mjesto za Srbe", rekao je on i dodao da u BiH za ubijanje Srba nema nikakve odgovornosti.

Prema njegovim riječima, mnogo stvari u BiH je napravljeno da bi bilo protiv Srba i da bi se omalovažavao srpski narod.

"Orić je nesumnjivi zločinac, a tome su svjedočili i Bošnjaci koji tvrde da je on vršio ratni zločin, ubijao ljude. Biti pripadnik srpskog naroda danas, u trenutku kada zločinca oslobađaju suci, koje su sve, a nisu suci, govori o tome što možemo očekivati u BiH", rekao je Dodik za Srnu.

Dodik je rekao da bi volio kada bi zaposleni u Sudu i Tužiteljstvu BiH, kao dio odnosa prema svom narodu, napustili te institucije, te da će u tome kada se odluče uvijek imati njegovu podršku.

Žalbeno vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok