Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u novom sazivu danas su, na konstituirajućoj sjednici, dali i potpisali svečanu izjavu.

Nakon toga prisupilo se izboru predsjedatelja te prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma.

Privremena predsjedateljica, najstarija zastupnica u novom sazivu, Nada Mladina, informirala je zastupnike da u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma predsjedatelj Doma treba biti iz hrvatskog naroda, prvi zamjenik predsjedatelja iz bošnjačkog, a drugi zamjenik predsjedatelja iz srpskog naroda.

Naime, Poslovnikom je propisano da, nakon što zastupnici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedatelja, prvog zamjenika predsjedatelja i drugog zamjenika predsjedatelja Doma.

Predsjedatelj ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Zastupnik Nikola Lovrinović je, u ime kluba HDZ-a BiH, za predsjedateljicu Zastupničkog doma predložio Borjanu Krišto.

Zastupnik Adil Osmanović je, u ime kluba SDA, za prvog zamjenika predsjedatelja predložio Denisa Zvizdića, dok je zastupnik Saša Magazinović u ime kluba SDP-a, za tu poziciju predložio Nermina Nikšića.

Snježana Novaković-Bursać je, u ime SNSD-a, za drugog zamjenika predsjedatelja predložila Nebojšu Radmanovića.

Nakon što su izneseni ovi prijedlozi, zastupnik Staša Košarac je i ume kluba SNSD-a zatražio polusatnu pauzu.

Izbor vodstva

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su, na konstituirajućoj sjednici, izabrali Borjanu Krišto (HDZBiH) za predsjedateljicu Zastupničkog doma.

Za njezin izbor glasovalo je 26 zastupnika protiv je bilo osam, a suzdržanih sedam.

U toku je glasanje za dva zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus