Veće plaće, bolji uvjeti rada i uređen sustav glavni su motivi za odlazak građana BiH u inozemstvo.

I dok je Njemačka na vrhu liste željenih odredišta, nemali je broj onih koji bolji život traže u Sloveniji.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Slovenije, od početka ove godine do kraja listopada izdano je 13.198 radnih dozvola radnicima iz BiH. I dok novinske stupce često pune loša iskustva radnika koji su posao potražili u Njemačkoj pa na kraju bili izigrani, Slovenija se rijetko spominje. Međutim, Savjetovališta za inozemne radnike u Ljubljani svakog dana primi 10 - 15 bh. radnika koji su izigrani, ne primaju plaću, trpe nehuman odnos i čak nemaju novac ni da se vrate u BiH. Ovu je za Buku potvrdio Goran Zrnić iz Savjetovališta.

Dario B. jedan je od mnogih iz BiH koji su sreću pokušali pronaći u Sloveniji. Nije vidio drugi izlaz, nego povjerovati ljudima koje ne poznaje i prihvatiti ponudu za rad u građevinskoj tvrtki u Sloveniji. “Čekao sam godinama neki pristojan posao, nadničario, krpio kraj s krajem i nadao se će se ovdje nešto promijeniti, da će ekonomija živnuti. Kad se počelo masovno odlaziti u Sloveniju, počeo sam se zanimati za to i prihvatio sam ponudu jedne građevinske tvrtke preko agencije. Nakon 5 mjeseci rada, nekad i po 12 sati dnevno, na poslu sam ozlijedio nogu. Nisam mogao ni zamisliti ono što je uslijedilo, natjerali su me da potpišem da dajem otkaz i isplatili su mi tek nešto više od polovine ugovorenog novca. Jednostavno te natjeraju, iza sebe nemaš nikog, nemaš se kome obratiti. Na kraju sam i agenciju, preko koje sam dobio posao, morao preklinjati da mi vrati putovnicu. Bio je to robovski, nehuman odnos, ali nisam imao drugo rješenje, morao sam trpiti ako sam htio zaraditi bilo što. Nije se to događalo samo meni, mnogo je ovakvih priča”, kazao je za Buku Dario i dodao da od odlaska iz BiH nije odustao, sad će samo tražiti tvrtku na Zapadu. Drugog izbora, kaže, nema.

Zrnić ističe da razne agencije i posredništva koja djeluju po BiH oglašavaju radna mjesta što je postalo velik biznis - dovesti jeftinu radnu snagu, jedan čovjek uradi posao za dvojicu i, ako je ikako moguće, platiti ga ispod minimuma. Njegov savjet svima koji žele otići u Sloveniju je da se informiraju na vrijeme, a ne kad bude kasno. “Trebaju se obratiti Savjetovalištu ili sindikatu da bi provjerili plaća li poslodavac poreze, ima li kazna zbog kršenja radničkih prava, jednom riječju - je li ozbiljan poslodavac jer i takvih ima. Često čujemo da posrednici traže da im se plati 500 - 1500 eura da bi radnicima osigurali posao i papire. Takve zaobilazite jer ako vam poslodavac nudi posao, on sve plaća, a ne vi”, kaže Zrnić. (Večernji)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok