Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u ovoj godini u prosjeku je zabilježen rast cijena za 1,8 posto.

U listopadu su cijene proizvoda i usluga porasle za od 0,9 posto, piše Večernji list BiH. Povećanje cijene goriva i najava skuplje industrijske struje od siječnja bi mogla uzrokovati i veće cijene različitih roba, a koje će platiti građani. Približavanje kraja stare i na pragu nove godine građani redovito strepe od toga što će im donijeti novo ljeto. Na poskupljenja su već navikli, neizvjesno je samo za koliko. Posebno je teško umirovljenicima, godinu su stariji, često i bolesniji, izdaci su veći, a mirovine premale. Istina, povećanje istih najavljeno je u 2019. godini, ali, nažalost, riječ je o svega nekoliko maraka za one s najnižim mirovinama.

Upozorenje ekonomista

O kazalištu, kinu i putovanjima, umirovljenici i ne razmišljaju. Jedino što im zaokuplja misli su režije, lijekovi i na kraju koliko će im uopće ostati za hranu. Kupovna moć građana sve je manja, a trgovci pokušavaju ostati u okviru postojećih cijena. “Bilo tko tko pokuša razmišljati o povećanju cijena poslije Nove godine, bit će surovo kažnjen činjenicom da će građani na neki način prestati koristiti te proizvode ili ih smanjiti u konzumaciji, a to je opet najgora moguća stvar jer mi, ako želimo pokrenuti gospodarstvo i gospodarsku aktivnost, moramo povećati plaće, smanjiti troškove tih istih plaća i praktički i cijene roba, jer je već statistika kazala da je BiH dostigla skoro dva posto inflacije u ovoj godini”, upozorio je ekonomist Zoran Pavlović. - Usporedi li se to s bruto rastom proizvoda od 3,7 posto koji se očekuje, realan rast je ispod dva posto - dodaje Pavlović i naglašava da bi briga o troškovima građana morala doći u prvi plan jer će u suprotnom građanski prosvjedi biti neminovni.

Preživljavanje

Vratimo se na umirovljenike, kojima je uz nezaposlene u ovoj državi ipak najgore. “Na prehranu i lijekove, na lijekove najviše trošim, što možete, tako je kako je. Mi umirovljenici moramo izdržati, ako mognemo”, riječi su mostarskog umirovljenika u odgovoru na anketu koju je u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci proveo N1. S njim se slažu i njegovi kolege iz Sarajeva. “O hrani više nema govora, samo režije i lijekovi”, kaže umirovljenik iz Sarajeva “Prilagođavam se, ne mora biti uvijek dobar ručak, kako ima. Mirovinu rasporedim, režije su na prvom mjestu pa onda što ostane, ali i djeca su tu”, izjavio je njegov sugrađanin. Muku po preživljavanju imaju i Banjolučani. “Davanja su skupa. Platiš grijanje, struju, vodu smeće, ima sto nekakvih poreza, i ono ostalo za hranu”, riječi su Banjolučanina. Njegovi sugrađani kažu kako obilaze trgovine da bi pronašli niže cijene i na taj način uspjeli sebi priskrbiti najnužnije. Dok cijene u BiH svako malo rastu, ne nazire se skoriji rast ukupnog životnog standarda građana, osobito standarda umirovljenika. Ipak, za kraj ove godine možemo im poželjeti bar bolje zdravlje u novoj, kako bi bar manje novca davali za lijekove te da im više ostaje za hranu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok