Iznos najniže plaće u BiH treba povećavati u skladu s povećanjem troškova potrošačke košarice, koja stalno raste, zahtjev je predstavnika Konfederacije sindikata iz Republike Srpske, koji će biti adresiran na sve institucije državne i entitetske vlasti u BiH, piše Večernji list BiH.

Podržati povećanje

Prije nekoliko mjeseci Europska agencija za statistiku - EUROSTAT objavila je podatak po kojem građani BiH pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici EU-a, čija je prosječna plaća viša i do pet puta od one u BiH. Po njihovim izračunima, cijena električnih uređaja u BiH veća je za skoro šest posto od prosjeka EU-a. Cijena hrane u BiH ista je ili čak viša nego u nekim zemljama u EU. Obuća i odjeća u BiH skuplje su nego u Bugarskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji u kojima su plaće znatno više.

Zbog najnovijeg povećanja plaća, po kojem bi državni službenici i namještenici u Vladi FBiH u ovoj godini za osnovicu plaće sa sadašnjih 315 KM primali 330 KM, reagirao je i Savez samostalnih sindikata BiH nazivajući odluku vlasti u FBiH sramotnom. “U godini koju smo završili s nikad većim odljevom mladih iz BiH, ogromnom stopom nezaposlenih i nekoliko desetaka tvrtki koje su u stečaju ili likvidirane, potpuno je neprihvatljiva i krajnje sramotna odluka da se najodgovornijim osobama iz izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH od Nove godine isplaćuju još veće plaće.

Činjenica da radnici u realnom sektoru, ali i u drugim sektorima, za svoju plaću ne mogu osigurati ni trećinu potrošačke košarice predstavlja izravan rezultat (ne)rada onih koji su za vrijeme trajanja mandata od države naplatili stotine tisuća maraka”, stoji u reakciji Saveza samostalnih sindikata BiH.

Napominju kako će Savez samostalnih sindikata BiH uvijek podržati povećanje plaća radnicima u bilo kojem sektoru jer oni su ti koji rade i stvaraju, ali “nećemo i ne možemo podržati ni prihvatiti bilo kakvo daljnje povećanje i onako previsokih plaća dužnosnika u vlasti na bilo kojoj razini”. Ističu kako će ova odluka dugoročno negativno utjecati na ekonomsko stanje u Federaciji BiH.

Smanjenje javnih rashoda

“Pozivamo, stoga, premijera, ministre i sve zastupnike u Parlamentu FBiH da se odreknu ovog povećanja plaće i time pokažu da ipak misle na sugrađane i radnike u FBiH”, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Dok vlasti povećavaju plaće državnim službenicima i namještenicima, iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja poručuju kako vlasti u Federaciji BiH u dugoročnom razdoblju moraju javne rashode sa sadašnjih 37,5% dovesti na razinu od 35% bruto domaćeg proizvoda (BDP). Smanjenje javnih rashoda trebalo bi godišnje u kontinuitetu smanjivati za 0,5% BDP-a ako se želi zadržati ukupna makrostabilnost. Ekonomski stručnjaci Federalnog zavoda za programiranje razvoja traže smanjenje javnih rashoda. Buduća federalna Vlada mora nastaviti s kontrolom ostalih kategorija tekuće potrošnje kao što su službena putovanja, najam prostorija, ugovori o djelu, telekomunikacije i komunalne usluge.

Također, u dugoročnom razdoblju moraju se smanjiti plaće u javnom sektoru Federacije BiH. To znači da se smanjenje plaća javnih službenika mora s postojećih 8,2 posto dovesti na razinu od 7,5 posto BDP-a ili, kako stoji u preporuci, godišnje smanjivati plaće za 0,2 posto BDP-a. Vlasti u Federaciji BiH moraju, kako se ističe u izvješću, “donijeti srednjoročni program racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, proračunskih i izvanproračunskih korisnika svih razina vlasti u FBiH, uključujući županije, gradove, općine...”

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus