Prosječna plaća u Federaciji BiH premašila je 900 KM mjesečno. Unatoč činjenici da je u ovoj zemlji puno proračunskih korisnika, ova vijest zadovoljila je mnoge u zemlji. Rasla je plaća i kod privatnika, u prosjeku od 100 do 300 KM, piše Večernji list BiH.

Proteklih godina otišli su im mnogi kvalitetni radnici upravo zbog činjenice da s plaćom kod njih nisu mogli prehranjivati svoju obitelj. Jedno vrijeme moglo se tjerati inat, međutim, to je neke poslodavce skupo koštalo. U tihom radničkom buntu u nekim većim tvrtkama događalo se da svi ljudi iz jednog sektora napuste posao. Stoga, trebao je radikalan zaokret.

Njemačka od BiH

- Njemačka nam je uzela mnoge kvalitetne radnike. Međutim, uspjeli smo konsolidirati redove i usisati svježu krv u tvrtku. Prosječna plaća onih koji su otišli bila je oko 1200 KM neto. I ostao sam u komunikaciji s dosta onih koji su otišli i nije sve ni u Njemačkoj tako idealno kako se predstavlja. Ja sam stava kako bi se ovdje mogla stvoriti Njemačka samo da svi gradimo sustav na jednak način, jer ja u ovom trenutku ne mogu davati veće plaće dok me država oporezuje više nego što Njemačka oporezuje svoje poslodavce - govori nam veći poslodavac iz ZHŽ-a dok pričamo o gospodarstvu, plaćama, odlascima, ostancima... O važnosti povećanja plaća i zbog životnih troškova, koji su iz godine u godinu sve veći, ovih dana govore i radnički sindikati i udruge građana. Samo su u deset godina troškovi života za jednu četveročlanu obitelj narasli za 500 KM, dok su plaće u istom razdoblju rasle tek za 90, a mirovine za oko 40 KM.

Zadržati radnu snagu

- Prosječna plaća iznosi od 850 do 900 KM i većina građana ne može dosegnuti ni dio potrošačke košarice sa svojim primanjima. Imamo velik broj umirovljenika i nezaposlenih i oni to teško mogu dosegnuti, a što odgovara slici stvarnosti što se može kupiti za taj iznos. Na potrošačku košaricu velikim dijelom utječe i povećanje cijena svih javnih usluga i naši potrošači ne mogu postići ni dio svega toga da bi izmirili sve obveze prema državi. Danas imamo preživljavanje jer su cijene goriva izdiktirale to da su poskupjeli svi ostali proizvodi na našem tržištu - riječi su izvršne direktorice Udruge građana Don iz Prijedora Murise Marić.

Povećanje plaća u kontekstu izjave poslodavca iz ZHŽ-a zagovara i Udruga poslodavaca BiH. - Povećanje plaća uvjet je ako poslodavci žele da se zadrži radna snaga. Glavni uvjet za to je da Vlada ispuni obećanje te da smanji poreze i doprinose na cijenu rada. Ako bi došlo do rasterećenja, ja sam 100 posto siguran kako bi to sigurno išlo na povećanje plaće radnika. Međutim, i to rasterećenje neće biti dovoljno da naši zaposlenici budu zadovoljni - poručeno je ovih dana iz Udruge poslodavaca BiH. Također, jednostavno su objasnili aktualnu situaciju. - Plaća od 600 KM je milostinja, plaća mora biti minimalno 1000 KM. Porezne stope ne mogu biti 72 posto, moraju biti ispod 50 posto - istaknuto je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok