Za dijamante lani nismo imali novca. Ipak je povećan uvoz zlata, dragulja, bisera, plemenitih metala...

Pojedini državljani BiH dovoljno su bogati da kupe porsche od pola milijuna KM i izdvoje 75.000 KM za porez.

Izravni porezi

Oko 900 mil. KM vrijede uvezeni automobili u prošloj godini. Država je od tog uvoza naplatila oko 200 mil. KM. Jedinstvena stopa PDV-a od 17% ista je za uvoz hrane, lijekova ili pak luksuza. Rukovoditelji iz odjela neizravnih poreza reforme radili bi kroz izravne. “Oni se mogu oporezivati kroz primjenu trošarina, ali i kroz primjenu izravnih poreza”, kaže Miro Džakula, UNO BiH. Piše Večernji.ba.

No, diferencirana stopa za luksuz s jedne strane te lijekove i prehranu s druge, nužna je BiH”, smatra ekonomist Zoran Pavlović. “Imamo mercedese, bunde, zlato... koji su, po istoj stopi uvoza, oporezivane kao lijekovi. Inicijative već postoje, analize su urađene. U situaciji smo da zaista moramo nešto mijenjati, ako ništa drugo, da ove skupe, luksuzne proizvode oporezujemo više, a oslobodimo PDV-a lijekove, osnovne životne namirnice...”, navodi Pavlović. To bi bio pokušaj, i to dobar pokušaj, smanjenja klasnog jaza, smatra Pavlović, siguran da je potrebna reforma sustava PDV-a.

Porez na luksuz

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci Goran Radivojac ne vjeruje da će eventualno uvođenje poreza na luksuz napuniti proračune. Podsjeća na neslavan francuski zakon kojim su svi milijunaši 2012. za vrijeme Francoisa Hollandea oporezivani sa 75%. Slavni glumac Gerard Depardieu zbog svega se odrekao francuskog državljanstva i uzeo rusko. ”BiH nema mnogo bogatih ljudi. Činjenica je da se ovdje obavlja promet nekim luksuznim robama, ali ne možemo reći da bi taj porez dao neke značajne beneficije u proračune, odnosno da bi se oporezivanjem luksuza u nekoj značajnijoj, primjetnoj razini povećale mirovine, zdravstvene usluge itd.”, smatra Radivojac. Mnoga strana istraživanja, ali i liste poput Forbesove, govore o bogatašima u BiH. A brojke su neumoljive, uz milijun siromašnih, u BiH živi i 500 milijunaša te više od 90 multimilijunaša. Svi plaćaju iste stope poreza.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH