Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović usuglasili su deset principa za formiranje vlasti na razini BiH, a prvi od njih je poštivanje i provođenje Općeg okvirnog sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, doznaje Srna iz izvora u Sarajevu.

Izvor je naglasio da se drugi princip odnosi na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji jamac održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje Daytonske ustavne strukture.

Treći princip odnosi se na nastavak integracijskih procesa u skladu s Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH.

Lideri su usuglasili da je neophodno implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele BiH, a u skladu sa Ustavom BiH, što je četvrti princip.

"U institucijama na svim razinama vlasti osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu sa ustavima, a izbor i imenovanja vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata. Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu", peti je princip koji su usuglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA.

Šesti princip predviđa da se kroz mehanizam koordinacije procesa europskih integracija u BiH intezivno radi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva s pravnom regulativom EU s ciljem ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje BiH EU, a socijalno-ekonomskim reformama usmjeriti se na rješavanje životnih pitanja u BiH.

U procesu napretka BiH ka članstvu u EU potrebno je postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.

Sedmi princip predviđa da se ubrzanom izgradnjom prometne, energetske i digitalne infrastrukture, koja je od strateškog interesa za BiH i regiju, poboljša gospodarski razvoj.

U osmom principu se navodi da je potrebno intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba, a deveti princip predviđa da se osigura neovisnost i kompetentnost institucija pravne države za nastavak efikasne borbe protiv svih oblika ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije.

"Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja međunarodnog prava", navodi se u desetom principu za formiranje vlasti na razini BiH, koje su usuglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA, doznaje Srna.

U usuglašenoj izjavi o principima za formiranje vlasti na razini BiH navodi se da su trojica lidera svjesni odgovornosti prema narodima i građanima BiH, zaključujući da dosadašnji napredak nije dovoljan sa stanovišta potreba stanovništva, ali da predstavlja dobar temelj za daljnje političke, ekonomske i društvene reforme i razvoj BiH, kao najbolji odgovor na negativne demografske trendove i odlazak mladih, kao i na potrebe izgradnje, stabilnog, ekonomski prosperitetnog i socijalno pravednog društva jednakih prilika.

"Spremni smo formirati i osigurati stabilno funkcioniranje vlasti u BiH koja će nastaviti provođenje neophodnih zakonodavnih, socijalno-ekonomskih i društvenih reformi koje će se prioritetno usmjeriti na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana, te ponuditi odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet", navodi se u usuglašenoj izjavi Dodika, Čovića i Izetbegovića.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH