• Short title article: Želje Čovića, ali...
Foto: Livno Online / Z. Karadža

U idućim danima očekuje se kako će se do kraja iskristalizirati skupštinske većine, a u nekim slučajevima i kadrovska rješenja.

Proces uspostave izvršne vlasti u trima županijama u Federaciji BiH (Hercegovačko-neretvanskoj, Hercegbosanskoj i Srednjobosanskoj) ulazi u posljednju fazu realizacije u kojoj će se do kraja iskristalizirati skupštinske većine, a u nekim slučajevima, kao što je to u SBŽ-u, i kadrovska rješenja novog sastava Vlade, piše Večernji list BiH.

Realizacija

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, u petak je iznio procjenu kako je realno da u idućih 20 dana vlade svih triju županija - Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske i Srednjobosanske - budu imenovane.

Kada je riječ o SBŽ-u, podsjećamo kako je nedavno postignut dogovor HDZ-a BiH i SDA, dviju stranaka koje imaju i najveći broj mandata u Skupštini SBŽ-a, a temeljem kojega će ove stranke, koje su i do sada činile Vladu, to nastaviti i u idućem mandatnom razdoblju, pri čemu će raspored ministarstava ostati isti kao i u prethodnom sazivu. Iza nove Vlade stat će dvotrećinska većina. Naime, HDZ - HNS, podsjećamo, ima 9 zastupnika u Saboru SBŽ-a, a SDA 11. Broj 20, od ukupno 30 zastupnika, koliko ih je u Saboru, potreba je koja proizlazi iz ustavnog rješenja koje traži potvrdu dvotrećinske većine prilikom izbora Vlade. Četiri ministarstva pripast će Bošnjacima, četiri Hrvatima i jedno ministarstvo nekome iz reda Srba. Odnos snaga u Vladi i Skupštini je takav da je hrvatska politička pozicija zaštićena, odnosno ni jedna od odluka ne može se donijeti bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda.

Kada je riječ o susjednoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji, posljednje informacije pokazuju kako bi se vrlo skoro mogla znati nova vladajuća većina. No, ono što je poznato već sada je činjenica da će okosnicu te većine činiti HDZ BiH, kao pobjednička stranka koja je osvojila 11 skupštinskih mandata, a što mu daje iznimno povoljnu poziciju kada je riječ o nastavku aktivnosti na ustroju nove Vlade. U ovom trenutku HDZ BiH vodi pregovore s nekoliko stranaka koji za cilj imaju osiguranje skupštinske većine koja će moći podržati novu Vladu, ali isto tako podržati zakonska i druga rješenja. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković nedavno je za Top portal kazao kako je HDZ imao pregovore o toj temi sa SDP-om i SDA, ali i strankama unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

- Već osam godina ova je Vlada u mandatu, od toga četiri u tehničkom, i politika HDZ-a je da se uradi "refresh" te bi svi oni koji su bili u Vladi trebali ići na nove dužnosti, a nove osobe trebale bi preuzeti ministarstva - naglasio je. Dodao je kako se razgovara sa svima te kako će se vidjeti koje će druge političke opcije biti dio nove skupštinske većine. U svakom slučaju, očekivanja su kako će se u ovoj županiji i nakon imenovanja nove izvršne vlasti nastaviti razdoblje političke stabilnosti koje je i do sada bilo na sceni, a zahvaljujući čemu je omogućen učinkovit proces protočnosti zakonskih rješenja i drugih odluka na relaciji Vlada - Skupština Hercegovačko-neretvanske županije.

Hercegbosanska županija, ako sve bude išlo u skladu s očekivanjima i raspoloženjem koje u središtu ima potrebu ostvarivanja svehrvatske suradnje, mogla bi dobiti Vladu, odnosno većinu u kojoj će okosnicu činiti tri hrvatske stranke - HDZ BiH, HNP i HDZ 1990. Rezultat je to činjenice da ove tri stranke imaju i najveći broj mandata u Skupštini (HDZ BiH 5, HNP 5 i HDZ 1990. 4).

Razgovori

Dragan Konta, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegbosanske županije, u izjavi za Večernji list kaže kako još uvijek traje usuglašavanje stavova triju hrvatskih političkih stranaka na prostoru ove županije, naglasivši kako se nada da će u konačnici dogovor biti na zadovoljstvo svih, odnosno da sve tri opcije postanu dio nove izvršne vlasti. Inače, i u ovoj županiji, u skladu s ustavnim rješenjima, potrebna je dvotrećinska većina za potvrdu nove Vlade. Podsjećamo, na nastavku I. konstituirajuće sjednice Skupštine, koja je održana krajem travnja u Tomislavgradu, za predsjedatelja Skupštine izabran je Jozo Ćosić (HDZ 1990.), zamjenik predsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda je Arif Kovačević (SDA), dok je za zamjenicu predsjedatelja iz reda srpskog naroda izabrana Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok