Niske temperature koje su proteklih nekoliko dana zahvatile BiH, a negdje je pao i snijeg, već su uništile veći dio plodova voća, a voćari u narednim danima očekuju da bi još veća najavljena hladnoća mogla potpuno unititi voćke.

"Zbog niskih temperatura, koje se kreću nekih sedam-osam dana, možemo slobodno reći da su plodovi kruške već preko 80 posto otpali, a pogotovo ukoliko dođu još niže temperature, koje te voćke ne mogu podnijeti", rekao je za Nezavisne novine Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Prema njegovim riječima, i koštičasto voće slabo podnosi niske temperature te, kako ističe, ako se temperatura spusti do nule, ni na ove plodove nećemo moći računati.

"Šljiva je također već dosta odbacila, a trešnja, čije bi pojedine sorte za nekoliko dana trebalo brati, će početi pucati, tako da računamo da će i tu biti mala računica i zarada", upozorava Dojčinović.

Naveo je da hladnoću ne podnose ni jagode, te se očekuje da će i one propasti, a i rod jabuke, koja je nešto otpornija na niže temperature, će biti lošiji.

"Ako temperature zaista budu niske kako najavljuju, možemo slobodno računati da će veći dio proizvodnje voća otići u industriju. Ako ne bi bilo minusa, možemo računati da ćemo jabuke imati jer je ona otpornija", pojašnjava Dojčinović.

Dodao je da su niske temperature i nevrijeme zahvatili proteklih dana Europu i regiju, što dodatno utječe da cijene voća na tržištu budu više.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok