• Short title article: Pad proizvodnje?

Rijetka slika proteklih dana na veletržnici povrća i voća u Tasovčićima pokraj Čapljine, tražila se roba, a nije je bilo dovoljno, piše Večernji list BiH.

Za tu rijetku pojavu u proteklih četvrt stoljeća, koliko veletržnica radi, nekolicina proizvođača i prodavača ne okrivljava samo vremenske (ne)prilike nego i "Njemačku".

Počeo izvoz

Pod tim "Njemačku" podrazumijevaju odljev radne snage, a time i pad proizvodnje. Je li tako, pokazat će sljedeći mjeseci. Kao zaključak moglo bi se reći da su takvom razvoju kumovali smanjena proizvodnja zbog nedostatka radne snage, koja se osjeća u poljoprivredi, zatim nepovoljne vremenske prilike, ali i skupa uvozna roba. Nezabilježeno je da koncem svibnja u ponudi nakon deset sati nema krumpira. Razlog za to nije samo domaća potražnja nego i početak izvoza. Uglavnom su se mladi krumpiri cijenili od 1,20 do 1,40 KM crveni. Visoku cijenu od 1,20 do 1,50 KM imao je i kupus, čija se nestašica itekako osjeća. Cvjetača se cijenila od 2,30 do 2,80 KM, a brokula od 3 do 4 KM. Od zeleni, bilo je još raštike po cijeni od 3 do 4 KM, zatim zelene salate od 2 do 2,70 KM, blitve od 1,60 do 1,70 KM, špinata, koji se prodavao od 2 do 3 KM, dok se list peršina i celera cijenio od 3 do 4,50 KM po kilogramu. S većom ponudom pada cijena domaćih paprika, koje su se prodavale od 2,50 do 4 KM, dok su rajčice bile oko 3 KM, tikvice od 1,50 do 2 KM. Krastavci su i dalje na cijeni - od 1,80 do 2,30 KM. Neočekivano visoku cijenu od 2 do 2,80 KM ima mrkva, baš kao i cikla - od 1,50 do 1,80 KM. U odnosu na protekle godine, odlično kotira crveni luk, čija je cijena od 1,30 do 1,80 KM, mahune su od 4 do 6 KM, a grašak od 3,50 do 4 KM. Zanimljivo, jedino povrće kojeg je proteklih dana poslije deset sati bilo na raspolaganju bio je češnjak, čija se cijena kretala od 4 do 4,50 KM.

Ponuda domaćeg voća i dalje je iznimno skromna, trešanja bude samo rano ujutro, a cijena se kreće od 4 do 6 KM. Prodavači kažu kako "pravih", odnosno kvalitetnih trešanja, zbog kiša, neće biti prije polovine lipnja, kada stižu one iz istočne Hercegovine, Berkovića, Ljubinja i Nevesinja. Od ovosezonskih proizvoda rano ujutro bude još jagoda po cijeni od 3,50 do 4 KM.

Cijene na veliko

Naravno, sve navedene cijene su na veliko, dok stignu do prodavača, bit će više za nekoliko desetaka postotaka. Neuobičajeno, ispred veletržnice samo je jedan štand s presadnicama povrća. Ima rajčica, krastavaca, paprika i tikvica, čija je cijena identična - 0,50 KM. Sve se prodalo, jesu li tome doprinijele vremenske prilike, obilne kiše odnosno podzemne vode koje su poplavile dio zasađenih površina ili manja proizvodnja, teško je reći.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok