Statistički zavod Austrije priopćio je podatke o novim državljanima ove zemlje u prvom tromjesečju 2019.

Prema ovim podacima, u prva tri mjeseca austrijsko državljanstvo dobile su 2764 osobe, što je povećanje od 7,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Više od polovine naturaliziranih austrijskih državljana bile su žene (53,7%), a jednu trećinu čine maloljetne osobe. Ovdje je rođeno i 928 osoba koje su postale Austrijanci. Na listi zemalja čiji su se državljani odrekli matičnog u korist austrijskog državljanstva i dalje dominiraju državljani BiH.

Iz naše zemlje došla su 293 nova državljanina Austrije, slijede državljani Turske (256), Srbije (170), Kosova (147) i Rusije (120). Tako su bh. državljani zadržali vodeću poziciju iz 2018.

Podsjetimo, među Austrijancima naturaliziranim u prošloj godini bila su 1033 bivša bh. državljana (čak 10,9% svih novih Austrijanaca), a slijedile su osobe koje su se odrekle državljanstva Turske (828), Srbije (625), Kosova (586) i Rumunjske (456).

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović zatražio je od Ministarstva civilnih poslova BiH informaciju o ispisu iz državljanstva BiH od 2014. do 2018. U odgovoru se navodi da se u ovom razdoblju bh. državljanstva odreklo 20.536 osoba. Magazinović je zatražio i informaciju koliko je BiH naplatila ispis građana iz državljanstva od 2015. do 2018. U odgovoru je navedeno da je BiH u tom razdoblju od ispisa “zaradila” gotovo 10 mil. KM.

Magazinović je naveo da će u idućim godinama broj biti znatno veći jer se povećava broj onih koji odlaze u zemlje s kojima nemamo ugovor o dvojnom državljanstvu.

“S vremenom će veliki broj osoba steći uvjete za državljanstvo te države. Prije svega, Njemačke”, kazao je.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH