“Parlamenti u BiH na državnim i entitetskim razinama vlasti i dalje ne zadovoljavaju indikatore transparentnosti i otvorenosti podataka.

Nastavljene su i štetne prakse zloupotrebe javnih sredstava od predstavnika zakonodavne vlasti”, stoji u izvješću Inicijative za monitoring europskih integracija BiH, piše Večernji list BiH.

Velika sredstva

U analizi se navodi na koji se način u parlamentima ne poštuje Zakon o plaćama i naknadama u institucijama vlasti FBiH, a kojim je, između ostalog, regulirano pravo naknade za odvojeni život za profesionalne zastupnike i izaslanike. “Između ostalih, naknada za odvojeni život uključuje i naknadu za stanovanje za sve profesionalne zastupnike čija su prebivališta udaljena najmanje 70 kilometara od glavnog grada. Budući da pravo na smještaj ne ovisi o tome imaju li zastupnici stan u svom vlasništvu, Parlament ne provjerava posjeduju li zastupnici nekretnine. Iako većina zastupnika ne živi u smještaju plaćenom javnim novcem, u proteklom mandatu samo za zastupnike u Parlamentu FBiH isplaćena su oko dva milijuna KM u naknadama za odvojeni život”, ističe se u analizi Inicijative za monitoring europskih integracija BiH. Iznose podatak kako je Parlamentarna skupština BiH bila u potpunosti neaktivna tijekom prošle, izborne godine. U Parlamentu BiH usvojena su svega tri zakona, dva u redovitom i jedan po žurnom postupku.

U Narodnoj skupštini RS-a usvojeno je 46 zakona, od čega 29 (63%) po žurnom postupku. U Parlamentu Federacije BiH usvojeno je 14 zakona, od čega dva po žurnom postupku, osam po skraćenom postupku i tek četiri u redovitoj proceduri. I dalje se krši, kako ističu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer ni tri godine nakon formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Parlamentu BiH on nije postao funkcionalan zbog neusvajanja poslovnika o radu.

Ne borave

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH od travnja ove godine moraju, uz zahtjev za odvojeni život i zakup stana, potpisati i izjavu da oni i članovi njihovih kućanstava nisu vlasnici nekretnina na području Sarajevske županije. Ako bi dali lažne podatke, mogli bi i kazneno odgovarati. Izaslanici su istu izjavu dužni ovjeriti kod notara ili u općini te dostaviti ovjerenu kućnu listu obiteljskog kućanstva. Novinari CIN-a otkrili su da je federalni Parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prijevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milijun KM. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je federalni Parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH