Lako je bilo nekada. Nije bilo toliko trgovina, nije bilo toliko proizvoda ni proizvođača, brendova, okusa, mirisa, vrsta...

A danas je sve postalo stvar izbora. Taj izbor krade nam vrijeme, živce, ali i novac, samo što toga često nismo svjesni. Tko bi više pratio cijene i provjeravao svaki račun koji plati? A trebali bismo. Najčešće na prijevaru nasjedaju umirovljenici, ali i oni koji kupuju više stvari, pa im je teško odmah uočiti različitu cijenu. Ova pojava toliko je raširena da je u pojedinim tvrtkama postala neslužbena poslovna politika, tvrde u udrugama potrošača. Piše Večernji list BiH.

Iskustva iz trgovina

Jedna od najčešćih glavobolja koju građanima stvara odlazak u trgovinu je mogućnost da će se cijena proizvoda na polici razlikovati od one na blagajni. Kupci sve češće dolaze u situaciju da umjesto iznosa koji je naveden na polici na blagajni moraju izdvojiti znatno više novca. Iako smatraju da ih trgovci isticanjem pogrešne cijene nekog artikla pokušavaju prevariti, većina izbjegava ovakve slučajeve prijaviti inspekciji jer, kažu, “nemaju živaca i vremena istjerivati pravdu”. Najčešće se žale udrugama potrošača i upravo oni imaju najviše podataka o prijevarama kupaca. Pa tako nije rijedak slučaj da u trgovini litra mlijeka košta 1,55, a kad dođe kući, kupac na računu vidi da ga je platio 1,95 KM. Također, dogodi se i da, primjerice, omekšivač na polici košta 3,95, a na blagajni 4,95 KM. Još je zanimljiviji primjer koji su zabilježili u Udruzi za zaštitu potrošača “DON”, a koji je prenio portal Srpskainfo.com, da cijena 1,012 kg klementina na etiketi košta 1,42, dok je račun “izbacio” cijenu od 1,67 KM. Jedan kupac im se požalio kako je mislio da je kupio gotovo kilogram isječenog ananasa, koji je platio 2,90 KM, da bi, kad ga je kod kuće izvagao, utvrdio da teži tek 400 gr. Mirjana iz Banje Luke kaže da je tijekom samo jedne kupnje, od 6 - 7 artikala, dva platila po većoj cijeni, a to su mlijeko i kava. Izvršna direktorica “DON-a” Murisa Marić kaže da se susretala sa zanimljivim obmanama potrošača. – Šlag-pjena po redovitoj cijeni košta 0,80, a tri šlag-pjene u akcijskom pakiranju 2,55 KM. Dakle, jeftinije je kupiti tri šlaga pojedinačno nego po akcijskoj cijeni. Također, akcija pudinga 3 plus 1 gratis na srednjoj polici košta 1,50, a odmah ispod isti proizvod košta 1,70 KM – kazala je.

Manja pakiranja

Potrošači su na udaru i proizvođača koji, smanjujući gramažu, također “udaraju” na njihov kućni proračun. Sve više je proizvoda u sve manjim pakiranjima, dok njihove cijene ostaju nepromijenjene. Riječ je o robama široke potrošnje, prije svega prehrambenim namirnicama koje su pretrpjele promjenu u gramaži, a na štetu potrošača. Tako je, umjesto kilograma, na policama sve više pakiranja riže od 800, a šećera od 900 gr. Tjestenine je s 500 pala na 400 gr, za koliko su kalirale i neki suhomesnati proizvodi. Staklenke kiselih salata i pekmeza teže 680, umjesto nekadašnjih 800 gr, a vrećica juhe, koja je bila za 4, sad je uglavnom za 3 tanjura. Čokolade od 100 gr prava su rijetkost, sad obično teže 80. Umjesto 50 gr, čips se prodaje u pakiranjima od 35, pa čak i 27 gr. Jogurt od 200 gr više ne postoji, već se kupci moraju zadovoljiti čašicama od 180 i 150 grama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok