Poduzetnici koji se u Federaciji BiH bave veleprodajom roba u nepovlaštenom su položaju u odnosu na svoje kolege koji žive na području Republike Srpske i Distrikta Brčko, upozorava Savez poslodavaca FBiH, piše Večernji list BiH.

Jednaka pravila

Zahtijevajući jednakopravan status i jednake uvjete rada svih poduzetnika koji se bave ovom djelatnošću u BiH, predložili su zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH. Usvajanjem ovog zakona ukinula bi se fiskalizacija u veleprodaji te bi jednaka pravila vrijedila na prostoru Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko. “Fiskalizacija u veleprodaji ne postoji u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, stoga je potrebno pristupiti harmonizaciji propisa na razini BiH kako se ne bi narušavao princip ravnopravnosti poslovnih subjekata u jedinstvenom tržišnom sustavu jedne države. Poslodavci u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko nalaze se u povlaštenom položaju u odnosu na poslodavce iz FBiH i donošenjem različitih zakonskih rješenja ne omogućavaju se fer i jednaki uvjeti poslovanja za gospodarske subjekte na teritoriju čitave države BiH. Narušava se ustavni princip ravnopravne tržišne utakmice, što znači da je postojeće rješenje u zakonu suprotno članku I) 4. Ustava BiH”, upozoravaju u svojem zakonskom rješenju iz Udruge poslodavaca FBiH. Ističu i apsurdne primjere s kojima se poslodavci susreću. Naime, u praksi se nerijetko pojavljuje situacija da se unutar jedne kompanije koja ima predstavništvo u FBiH i RS-u moraju poštivati različiti propisi, ovisno u kojem entitetu kompanija posluje, što znatno poskupljuje troškove poslovanja. “Sukladno tome, kompanija koja ima predstavništvo u obama entitetima u FBiH obvezna je imati fiskalne uređaje u veleprodaji, dok u RS-u obveza posjedovanja fiskalnih uređaja u veleprodaji ne postoji”, napominju poslodavci. Ističu i činjenicu da ni jedno zakonodavstvo država u svijetu, kao što su Argentina, Brazil, Bugarska, Kina, Cipar, Grčka, Mađarska, Italija, Kenija, Litva, Makedonija, Malta, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Španjolska, Turska i Ukrajina, ne poznaje obvezu posjedovanja fiskalnih uređaja u veleprodaji.

Nema narušavanja

“Od zemalja Europske unije, jedina država koja propisuje obvezu fiskalnih uređaja u veleprodaji je Hrvatska. Međutim, važno je istaknuti kako Hrvatska ovu obvezu propisuje samo u slučajevima kada se računi plaćaju gotovinom”, navodi Udruga poslodavaca Federacije BiH. Naglašavaju kako se ukidanjem fiskalizacije u veleprodaji neće narušiti financijska disciplina i stupanj naplate PDV-a, što pokazuje praksa zemalja koje su je ukinule. Ističu kako troškovi kojima su izloženi poslodavci po osnovi fiskalizacije u veleprodaji, poput nabave fiskalnih uređaja, održavanja, tehničkog pregleda te mnogi drugi prateći troškovi, predstavljaju klasičan parafiskalni namet.

“Prema podacima iz Porezne uprave FBiH, broj fiskalnih uređaja u veleprodaji je oko 8000. Na osnovi izvršene analize troškova nabave i drugih pratećih troškova opterećenje na godišnjoj razini iznosi između pet i osam milijuna konvertibilnih maraka”, zaključili su poslodavci.•

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH