Svibanj 2019., prema mjerenjima u susjednoj Hrvatskoj, bio je najhladniji u posljednjih 30, a najkišovitiji u posljednjih 60 godina.

Kiša i samo kiša

Turističku sezonu to bi moglo skupo koštati, a s obzirom na to da mnogi iz Bosne i Hercegovine rade na sezoni u Hrvatskoj, ni njima ovo nije nimalo dobra vijest, piše Večernji list BIH. - Imam cjelogodišnji ugovor s hotelom u kojem radim. Znači, i izvan sezone primam plaću i uplaćuju mi se doprinosi. Ovaj mjesec, iako je bilo planirano da bude potpuno radni, radila sam djelomično zbog lošeg vremena pa opet u lipnju idem dolje i nadam se najboljem. Ako se sezona ne produlji, odnosno ne uđe duboko u jesen, tko zna dokad ću još imati ovakav ugovor. Također, nije samo nevrijeme problem. Još ranije bilo je manje predbilježbi gostiju za predsezonu - govori nam djevojka koja redovito ide na stalni sezonski posao. Boris Žgomba, predsjednik Uprave turističke agencije Uniline, kazao je za Tportal da će se pravi uspjeh turističke sezone ipak mjeriti ljeti. Piše Večernji list BiH.

- U turizmu vam je sve neprijatelj, pa i kiša. Na vidiku nema velike katastrofe, ali moramo realno sagledati stvari i biti svjesni toga da ne možemo svake godine rasti bez dodatnih kapaciteta - Žgombine su riječi. U sektoru za turizam Hrvatske gospodarske komore rekli su da lošiji vremenski uvjeti u svibnju imaju određeni negativni utjecaj na “last minute” i vikend goste, koji većinom dolaze automobilom iz susjednih zemalja.

- Eventualne negativne klimatske događaje, poput lošeg vremena, hrvatski turizam mora kompenzirati i prilagoditi im svoju ponudu te još snažnije razvijati selektivne oblike turizma kao što su zdravstveni turizam, sportsko-rekreacijski turizam i kulturni turizam.

Razvojem dodatnih aktivnosti i sadržaja u destinacijama moći će smanjiti ovisnost o samim vremenskim uvjetima ili određenim klimatskim promjenama, poput više oborina u svibnju - poručuju iz HGK-a. Nažalost, nisu samo oborine ono što bi moglo stvoriti problem turizmu u Hrvatskoj od kojeg se puno očekuje i od kojeg žive tisuće ljudi iz BiH. Naime, “rupa” u svibnju postojala je i prije nevremena jer ranih rezervacija nije bilo previše zbog oporavka turizma u nekadašnjim uspješnim državama kao što je Turska, koja se nakon godina nestabilnosti vraća na svjetsku turističku mapu. Vlasnica jedne privatne turističke agencije iz Hrvatske Katica Hauptfeld potvrdila je to prije nego što se uopće znalo kakve će biti prognoze.

Napeto ljeto

- Turska vlada sufinancira avioprijevoz i trgovinu u pred i posezoni, budući da ova zemlja nije članica EU-a, pa ih ne vežu europska pravila o subvencijama. Samim time, cjenovno su daleko konkurentniji. I to već utječe na rane rezervacije s izuzetno važnoga njemačkog tržišta. Osim što se osjeti “rupa” za početak svibnja, ponovno su, čini se, problematična prva tri tjedna u kolovozu koja su nekad popunjavali Talijani - potvrdila je. Kako stvari stoje, mnoge radnike očekuje napeto ljeto jer, ako ono podbaci, ugovora kakve su imali ove, ali i prethodnih godina kao stalni sezonski radnici, teško će moći biti, a ako bude uspješna sezona, čemu se svi nadamo, dugoročno bi to osiguralo financijsku stabilizaciju jer bi značilo da joj nisu naštetile ni vremenske nepogode u predsezoni niti oporavak zanimljivih destinacija u turističkom svijetu. Sve je još pod upitnikom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok