Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružica Jukić javno se usprotivila pritiscima dijela međunarodne uprave u BiH i stranih veleposlanika na ovu instituciju koja je zadužena za izbore i nadzor rada sudaca i tužitelja te je zatražila od Predsjedništva BiH da stane u njihovu obranu te se obrate Ujedinjenim narodima i Europskoj uniji tvrdeći da je njihov odnos skandalozan, piše Večernji list BiH.

Jukić je izravno za uplitanje u rad pravosuđa BiH optužila visokoga međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka, zatim voditelja misije OESS-a u BiH te veleposlanike SAD-a, Velike Britanije, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Nizozemske te Kraljevine Španjolske u BiH.

Videoprodukcija AID-a

“Gospodin Inzko i navedeni predstavnici veleposlanici, kao i šef OESS-a u BiH, svojim izjavama izravno su narušili neovisnost sudskog sustava i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u Bosni i Hercegovini”, navela je Jukić. Navela je da su se prozivanjem prvostupanjskoga stegovnog povjerenstva pri VSTV-u BiH te traženjem od drugostupanjskog tijela da donese drukčiju stegovnu odluku “umiješali u donošenje meritorne odluke jedne pravosudne institucije, i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj državi”. 
“Stoga vas molim da žurno reagirate i obavijestite Europsku uniju i Ujedinjene narode o navedenom skandaloznom ponašanju i miješanju u donošenje odluka nositelja pravosudnog sustava Bosne i Hercegovine”, navela je potpredsjednica VSTV-a. Pismo koje je uputila Ružica Jukić uslijedilo je nakon navodne afere sklopljene u videoprodukciji paraobavještajne službe AID-a o potkivanju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Kao i u ranijim slučajevima, umjesto da završi u Tužiteljstvu, videozapis je objavljen na službenom medijskom glasilu ove paraobavještajne službe dijela političkog Sarajeva, a konačni cilj je rušenje sadašnjeg saziva VSTV-a i njegovih ključnih ljudi te nakon toga i ponovno ovladavanje nad pravosudnim institucijama, Sudom i Tužiteljstvom BiH. Upravo su na dio takvih “dokaza” reagirali iz međunarodne administracije angažirane u BiH. Jukić zbog toga navodi kako nitko, a pogotovo ne strana veleposlanstva, nemaju pravo uplitati se u rad pravosudnih institucija vršeći pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, tužiteljskoj istrazi, stegovnoj odluci, odluci Vijeća koja se odnosi na imenovanja nositelja pravosudnih tijela i svim drugim odlukama koje su propisane zakonom, na koji način se donose i tko ih donosi. Jukić je otkrila i kako je dio pravosudnih djelatnika u Bosni i Hercegovini doslovno bio “privođen” u prostorije međunarodne uprave i dijela veleposlanstava koje su zaštićene.

Ucjene za funkciju

“Upravo u Bosni i Hercegovini se može sve, pa i da pozivate pravosudne djelatnike u staklenu sobu ili gumenu sobu, da tražite od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore istragu protiv nekoga. Naravno, sve uz obećanje, ako to urade, da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele”, iznijela je ozbiljne optužbe potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Objasnila je i kako je VSTV prihvatilo sve preporuke EK-a, a da je predsjednik Milan Tegeltija upravo bio taj koji je animirao članove vijeća da prihvate sve te izmjene zbog opredjeljenja za ulazak u Europsku uniju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok