Njemačka će početkom iduće godine dobiti status useljeničke zemlje, nakon čega će na godišnje biti odobravano 400.000 ulaznih viza za radnike iz cijelog svijeta.

Od 266.000 novouseljenih u Njemačku izvan zemalja EU-a tijekom 2018., čak osam posto otpada na građane iz BiH, pokazala je analiza njemačkog Zavoda za statistiku. BiH se tako našla na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku, iza Indije i Kine, a njemački poslodavci ne kriju da su najzadovoljniji upravo našim radnicima. Navodi Večernji list BiH.

Službene brojke

BiH godišnje u prosjeku napusti najmanje 50.000 njezinih građana, a neviđeni kolaps na domaćem tržištu rada mogao bi se dogoditi za nepunu godinu kad će u Njemačkoj na snagu stupiti zakon koji će pojednostaviti i ubrzati procedure odlaska. Prema podacima Unije za održivi povratak, samo od početka ove godine Bosnu i Hercegovinu napustilo je oko 30.000 ljudi. BiH godišnje u prosjeku napusti najmanje 50.000 građana, a kolaps na domaćem tržištu rada mogao bi se dogoditi za nepunu godinu kad će u Njemačkoj na snagu stupiti zakon koji će značajno pojednostaviti i ubrzati odlaske. Najviše bh. građana odlazi u zapadnu Njemačku. Slijede Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska, Švedska, a u posljednje vrijeme stanovnici BiH masovno idu i u Hrvatsku. Međutim, čak 80% onih koji su otišli u neku od ovih zemalja planira prvom prilikom prijeći u Njemačku.

Krajnji cilj Njemačka

Analiza njemačkog veleposlanstva pokazuje da godišnje izdaju oko 20.000 viza – radnih i boravišnih, što znači da je u posljednje četiri godine iz BiH u ovu zemlju otišlo 80.000 građana. U ovom razdoblju je u Sloveniju, Slovačku, Češku, Hrvatsku, pa onda u Njemačku, otišlo još 80.000 ljudi. Treća kategorija, oko 50.000, su oni koji odu u procesu spajanja obitelji, što znači da je u protekle četiri godine BiH napustilo najmanje 200.000 građana. Oko 80% ispitanika, starosti do 35 g., kao razlog za odlazak navelo činjenicu da ne vide da će u BiH uskoro biti bolje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH