Novinske stupce u posljednjih nekoliko mjeseci pune vijesti u kojima su glavni akteri nepoznati počinitelji koji korištenjem plina ili eksplozivnim napravama uništavaju bankomate, najčešće postavljene uz pojedine trgovačke centre, a da stvar bude intrigantnija, statistički pokazatelji jasno navode na zaključak kako se u najvećem broju slučajeva radi o bankomatima Unicredit banke, piše Večernji list BiH.

Iz podataka kojima raspolažemo, samo je u posljednjih mjesec dana uništeno pet bankomata ove banke, a od početka godine ukupno osam bankomata Unicredit banke. Vratimo se li se još godinu unatrag, broj raste za još pet Unicreditovih bankomata, što znači da je u razdoblju od 6. lipnja prošle do 24. lipnja ove godine uništeno ili opljačkano ukupno 13 bankomata navedene banke.

Obrazac napada

Pritom je metoda rada ista - dizanje bankomata plinom u velikim samoposlugama ili trgovačkim centrima koji su udaljeni od naselja, obično u ranim jutarnjim satima. Iako postoje kamere, dosad nije bilo uspjeha u hvatanju kriminalne skupine ili više njih. Posljednji u nizu slučajeva zabilježen je u Kupresu kad su nepoznati počinitelji raznijeli bankomat Unicredit banke koji je nakon aktiviranja naprave odnesen. Samo dva dana ranije u Hadžićima je raznesen bankomat Unicredit banke, ali ovog puta korištenjem plina, no baš kao i u slučaju Kupresa, pljačka je izvedena u izuzetno kratkom vremenu te su se nepoznati počinitelji udaljili magistralnom cestom Mostar - Sarajevo. Sredinom lipnja zabilježen je još jedan napad u kojem su pljačkaši u Vogošći pokušali ukrasti bankomat korištenjem plina, no bezuspješno, dok je početkom mjeseca zabilježena pljačka bankomata korištenjem plina u Brezi, nažalost, uspješna. Ako se analizira zemljopisni uzorak pljački u proteklih godinu dana, vidljivo je da ove godine policija bilježi veći broj napada na bankomate na prostoru Bosne, dok je lani uglavnom na meti bilo područje Hercegovine, uglavnom Mostara, ali i Širokog Brijega i Ljubuškog. Kako god, opet je bila riječ o bankomatima Unicredit banke, a jedan od posljednjih slučajeva na prostoru Mostara je raznošenje bankomata u Bišću Polju u sklopu jednoga trgovačkog centra, a nakon aktivacije detektora vibracije i ostalih zona na DC ZA, upućena je mobilna intervencija Delte, koja je ustanovila totalno uništenje bankomata u eksploziji plinskom metodom.

U svibnju ove godine na području Knešpolja zabilježen je pokušaj pljačke bankomata Unicredit banke, ali koji se po svojoj izvedbi razlikovao od uobičajene metode korištenja plina. U ovom primjeru pljačkaši su pokušali otuđiti bankomat metodom čupanja, koji NN osobama nije uspio zbog pucanja sajle kojom su ga vukli. Bankomat je ostao oko 50 m od objekta u kojem se nalazio. Kad je riječ o iznosima do kojih su se pljačkaši uspjeli domoći, u podacima kojima raspolažemo ističe se slučaj iz Drinovaca iz studenog prošle godine kad je šteta u otuđenju novca iznosila 42.900 KM. Serija napada započela je u Uskoplju, prvo u lipnju prošle godine, i to neuspješno, a nakon toga u rujnu uspješno te je tom prilikom pričinjeno totalno uništenje bankomata u eksploziji plinskom metodom.

Posljedica napada

Učestali napadi na bankomate, procjenjuju stručnjaci, svakako će utjecati na povećanje troškova bankarskom sektoru, troškova osiguranja, a u konačnici svi ispaštaju kroz povećane troškove osim, naravno, kriminalnih skupina. Zbog svega navedenog, a posebno činjenice da su na udaru očito bankomati jedne banke, policijske agencije trebale bi pojačati međusobnu koordinaciju da bi se ušlo u trag jedne ili više kriminalnih skupina koje koriste gotovo identične metode prilikom pljački. Javnost se pak s pravom pita koji su zapravo motivi u pozadini činjenice da u najvećem broju slučajeva stradavaju bankomati jedne banke.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH