Najdalje krajem rujna mogla se formirati vlast na državnoj razini, poručili su nakon posljednjeg sastanka ideri SDA i HDZ-a.

Zašto su optimistični nisu pojasnili. Ipak ni oporba ne miruje, najavljuju se moguće nove većine, ako aktualne ne postignu dogovor, donosi N1.

Čović i Izetbegović nakon posljednjeg sastanka nisu došli do dogovora, no oba lidera bila su složna u ocjeni kako bi novo Vijeće ministara moglo biti konstituirano najdalje do kraja rujna.

Bakir Izetbegović pozvao je kandidata za novog mandatara da Predsjedništvu BiH napokon predloži program rada u skladu s Ustavom i Zakonom, o ostalom se kaže, može pregovarati.

No, za Demokratsku frontu koja čini dio vladajuće koalicije, pregovorati se ne može oko NATO puta BiH. Poziv Izetbegovića ocijenili su pokušajem ustupka prema SNSD-u, na koji ne mogu pristati.

U SNSD-u su za sada bez komentara, no komentirala je oporba.

Mirko Šarović uvjeren je kako dogovora još dugo neće biti. Zbog toga, kako je potvrdio novinarima, razmišlja o nekim novim većinama.

Matematički većinu je moguće složiti u Zastupničkom domu, a u Domu naroda SNSD ima većinu srpskih glasova. Ali što nakon toga, velika je mogućnost blokada.

Svi su složni u jednom, BiH očekuje vruća jesen.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok