Iako je posljednji slučaj klasične kuge svinja u BiH prijavljen 2007. godine, cijepljenje protiv ove bolesti još je obveza, zbog čega najviše trpe uzgajivači, jer svinjsko meso ne mogu izvoziti u države EU.

U dijelovima Srbije, već za koji mjesec, ova cijepljenje bi trebalo biti obustavljeno, a kada bi se to moglo dogoditi i kod nas, još uvijek nije poznato, osim što su svi jednoglasni u stavu da je preostao još dug put svinjetini iz BiH do europskih trpeza, pišu Nezavisne novine.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdili su da je u ovom trenutku u BiH još uvijek na snazi obvezno cijepljenje domaćih svinja u skladu s odredbama Pravilnika o mjerama za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje klasične svinjske kuge i Programa mjera zdravstvene zaštite životinja i njihovog provođenja u 2019. godini.

"Obustava cijepljenja domaćih svinja protiv klasične svinjske kuge može uslijediti tek nakon što sva nadležna tijela osiguraju preduvjete u slučaju izbijanja ove bolesti nakon što se cijepljenje obustavi, kao što su plan hitnih mjera u slučaju pojave klasične svinjske kuge, sredstva za financiranje upravljanja i sanacije žarišta nakon eventualne pojave bolesti, sredstva za monitoring prisustva bolesti i kod domaćih i kod divljih svinja i slično", pojasnili su iz ministarstva.

Upravo u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH potvrdili su da je posljednji slučaj klasične kuge svinja u BiH prijavljen 2007. godine. Također, iz njihovog odgovora može se zaključiti da, čak i kad bismo danas zaustavili cijepljenje, to automatski ne znači omogućen izvoz u, recimo, Italiju ili Njemačku.

"Nakon obustave cijepljenja protiv klasične kuge svinja potrebno je da prođe minimum godinu dana da bi se uopće mogao ostvariti izvoz svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja u države koje ne cijepe protiv ove bolesti, uključujući i zemlje EU. Za izvoz u EU, pored obveznog prestanka cijepljenja protiv klasične svinjske kuge, potrebno je da inspekcija EK posjeti BiH i provjeri cijepni sustav nadzora nad proizvodnjom ovih proizvoda od farme do konačnog proizvoda, odnosno ispunjava li uvjete EU", rekli su iz Ministarstva.

Proizvođači, koji odavno zagovaraju ukidanje obvezne cijeplkjenja domaćih svinja, ističu da su na velikim gubitcima.

"Kod mene su prije dvadesetak dana bili ljudi iz Italije koji traže naše svinje, zato što hoće kvalitetu. Oni su svjesni da svinje ne hranimo industrijskim otpadom, već uglavnom domaćim žitaricama. Kada sam im objasnio da zbog cijepljenja ne možemo izvoziti, bili su razočarani više od nas", kaže za "Nezavisne" Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, koji dodaje da će proći najmanje dvije godine do dana kada će biti omogućen izvoz naše svinjetine u EU.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok