Građani Federacije BiH u mikrokreditnim organizacijama zaduženi su sa 464,5 milijuna KM! Kako je objavila Agencija za bankarstvo FBiH (FBA) u najnovijoj informaciji o stanju u ovome sektoru, zaključno sa 31. ožujkom ove godine, neto krediti mikrokreditnih fondacija iznose 326,5 milijuna KM, dok se na mikrokreditna društva odnosi 138 milijuna KM.

Kako objašnjavju iz FBA, mikrokreditne organizacije mogu poslovati kao društva (profitna organizacija) ili fondacije (neprofitne organizacije), a njih uglavnom osnivaju nevladine, većinom humanitarne organizacije, udruženja građana i fizičke osobe. Zaključno s ožujkom, dozvolu u Federaciji imalo je 11 fondacija i dva društva, piše Faktor.

U usporedbi s krajem prošle godine, najnoviji podaci govore da građani sve više posežu za mikrokreditima. Naime, mikrokrediti u fondacijama povećali su se za iznos od 6,4 milijuna KM, dok su oni u društvima povećani za iznos od 4,1 milijun maraka. Posljednjeg dana ožujka MKO su imale 157.041 aktivnih kreditnih partija, a prosječan iznos mikrokredita je 2.978 KM, što je u odnosu na kraj prošle godine više za 2,1 posto.

Da za mikrokreditima posežu građani koji nemaju drugu opciju, navedeno je i u dokumentu FBA. Naime, njima je odobreno čak 97,1 posto kredita, dok se preostalih tek 2,9 posto odnosi na pravne osobe.

- Može se zaključiti da se mikrokrediti najvećim dijelom odnose na dugoročne mikrokredite odobrene fizičkim osobama, iz čega proizlazi da se u najvećem broju slučajeva odobravaju osobama koje nemaju pristup tradicionalnim izvorima financiranja, kako zbog rizičnosti posla kojeg obavljaju, tako i zbog nedostatka adekvatnih kolaterala – navode iz Agencije.

Potraživanja po mikrokreditima kod kojih se u otplati kasni više od 180 dana iznose millijun maraka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok