Federacija BiH mogla bi od iduće godine početi s istraživanjima i eventualnom eksploatacijom nafte i plina, istaknuto je na prezentaciji potencijala blokova za koje se raspisuje koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, koja je održana u Sarajevu.

Promociju su organizirali Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalni zavod za geologiju i konzultantska tvrtka "IHS Global Ltd" iz Londona.

Vlada Federacije BiH zainteresirana je za potencijalne investicije naftnih i plinskih tvrtki na dva ranija istraživanja područja energetskih mineralnih sirovina, od čije bi se potencijalne eksploatacije, ukoliko ponuda bude, okoristili najmanje osam posto, pišu Nezavisne novine.

Naime, istraživanja koja su počela još 2015. godine u Federaciji BiH pokazala su da u četiri "bazena" postoji potencijal da se krene s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina.

Riječ je o četiri bloka: Tuzlanskoj, Posavskoj koji uključuje Odžak i Orašje, te bazenom Dinarida koji se prostire u Zapadnohercegovačkoj i dijelom Hercegovačko-neretvanske županije.

Ovo je prva prezentacija u nizu, a već idući tjedan bit će održana u Londonu, a zatim slijede prezentacije u Ankari i Budvi.

Nermin Džindić, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH, kazao je kako je proces izmjene zakona započeo još 2015. godine, te kako je tada počeo i proces odabira stručnog konzultanta.

"IHS je prezentirao sve korake i faze koje je potrebno da ispuni potencijalni koncesionar za istraživanje nafte. Prezentirali smo četiri bloka i očekujem da javni oglas bude objavljen u veljači naredne godine", kazao je Džindić.

Iz Geodetskog zavoda BiH ističu da je za istraživanje nafte i plina na ovim prostorima zanimanje postojalo i prije više od 100 godina, te da za to postoji i dokumentacija koju će dobiti naftne tvrtke koje se jave na natječaj. Krajnji rok za prijavu potencijalnih koncesionara je 31. siječnja 2020. godine.

Fadil Novalić, premijer FBiH, podsjetio je da su domaće i međunarodne naftne tvrtke davno pokrenule istraživanja na području Tuzle i na području Dinarida, te da je "Shell" 2011. godine potpisao memorandum o razumijevanju za dovršavanje dvogodišnje procjene ugljikovodičnog potencijala FBiH.

"Nemamo iskustva s eksploatacijom nafte i plina, zbog čega je Vlada FBiH zainteresirana za investitore s iskustvom. Tih tvrtki nema puno i zbog toga ćemo im pružiti punu podršku. Nadam se da će ovo biti početak kada govorimo o nafti u BiH", rekao je Novalić.

Istaknuto je kako su dosadašnja istraživanja identificirala nekoliko potencijalnih područja ugljikovodika, među kojima se Vanjski Dinaridi i Panonski bazen smatraju najperspektivnijim.

Hazim Hrvatović, direktor Zavoda za geologiju FBiH, kazao je da će svi podaci koje Zavod posjeduje biti dostupni naftnim tvrtkama.

"Ima li nafte - nema li, zaključak je da postoji opravdanost za nastavak istraživanja nafte i plina. To su utvrdile dvije tvrtke", rekao je on.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com