Devizne rezerve Bosne i Hercegovine na kraju polugodišta prvi put su premašile iznos 12 milijardi KM, pokazuje Privremeno mjesečno izvješće Centralne banke BiH o aranžmanu valutnog odbora.

Prema Izvješću, devizne rezerve BiH na kraju šestog mjeseca iznosile su 12.022.225.000 KM i porasle su za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, prenosi Avaz.

Devizne rezerve BiH bilježe kontinuirani rast, a iznos od 10 milijardi premašile su u prosincu 2017. godine.

To znači da su za posljednjih 18 mjeseci devizne rezerve BiH uvećane za oko dvije milijarde KM.

Devizne rezerve BiH per capito iznose 3,43 tisuće KM.

Podaci Centralne banke pokazuju da se u strukturi bh. deviznih rezervi na investicije u dužničke vrijednosne papire odnosi 8,55 milijardi KM, depozite kod stranih banaka 2,95 milijardi KM, stranu valutu u gotovini 294,77 milijuna KM, monetarno zlato 232,73 milijuna KM, dividende 623.000 KM, a na specijalna prava vučenja u Međunarodnom monetarnom fondu 524.000 KM.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com