Direktorska i stručna konferencija Centara javnih službi za zapošljavanje jugoistočne Europe (CPESSEC) otvorena je danas u Sarajevu, u sklopu predsjedavanja Bosne i Hercegovine radom CPESSEC-a.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić izjavio je da je CPESSEC dokaz da pozitivna inicijativa koja se zasniva na prijateljskoj i kreativnoj osnovi može doprinijeti vidljivim pomacima na tržištu rada.

Podsjetio je da je BiH predsjedavala CPESSEC-om i 2009. tijekom Velike recesije kada je veliki broj radnika otpušten, zabilježen je drastičan pad industrijske proizvodnje kao i pad standarda stanovništva.

Bandić je precizirao da je tada u BiH bilo više od 510.000 nezaposlenih, a da deset godina kasnije BiH bilježi kontinuiran pad broja nezaposlenih i trenutno ih je 100.000 manje nego 2009.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić rekao je kako tržišta rada ove regije ne treba promatrati odvojeno, već u cjelini jer radna snaga fluktuira.

Dodao je kako postoji zajednička potreba da se razgovara o mjerama za zapošljavanje koje zavodi provode, a koje se tiču boljih usluga zavoda, bolje suradnje s poslodavcima i unapređenja kvaliteta radne snage na evidencijama.

U radu konferencije sudjeluju predstavnici službi za zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Drugog dana bit će održana stručna konferencija i Forum službi zapošljavanja o temi "Efikasnost aktivnih mjera zapošljavanja na tržištu rada". (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com