Umirovljenici u BiH kažu kako nikad teže nisu živjeli.

Tome u prilog govori podatak da od 420.071 umirovljenika u Federaciji BiH, više od polovice, odnosno 244.663, primaju minimalnu mirovinu od 371,77 KM.

- Sa svojom mirovinom mogu pregurati mjesec. Ali, ipak, najviše novca ode na režije. Dok sve platim, ono što mi ostane, trošim na hranu – rekao je za Dnevni avaz Midhat Memišević iz Sarajeva.

Džemal Agić posljednjih pet godina je u tuzlanskom Domu penzionera. U mirovinu je otišao 1980. iz „SodaSo“, koji više ne postoji. Ne žali se na svoje umirovljeničke dane, ali smatra kako mirovinski sustav u BiH nije na zavidnoj razini.

- Narušeno nam je zdravlje, stigle su odavno i godine. Problem je što zdravstveni sustav i mirovinski fondovi ne funkcioniraju najbolje - kazao je Agić te je naglasio kako su mnogi oštećeni mizernim mirovinama nakon desetljeća mukotrpnog rada.

Nikola Jošić, mirovljenik iz Zenice, rekao je kako je u našoj zemlji umirovljenicima najteže, jer su na margini društva.

- Teško je živjeti s malom, mizernom mirovinom. Imam osnovnu mirovinu od 470, ali za lijekove dajem 50 KM mjesečno, imam jednosoban stan, plaćam režije... Dakle, skupi se troškova više od 200 maraka - govori on.

Posebno ga žalosti činjenica što u vrijeme kad je radio, kao građevinac, odnosno armirač po struci, nije mogao ni pomisliti da će jednog dana, gotovo jedva preživljavati. I tako već osam godina.

Kaže kako nema posebnih planova u životu, preživjeti teške umirovljeničke dane njegov je izazov svakog mjeseca, ali se, usprkos svemu, nada da će mu poštar još dugo zvoniti na vrata.

Na težak položaj godinama upozoravaju i ljudi iz Saveza umirovljenika FBiH. Prijetili su prosvjedima, tražili više mirovine, ukazivali na to da mnogi među njima preživljavaju s tri marke dnevno...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok