Pod krinkom reorganizacije federalna Vlada je krenula u proces ukidanja županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja. Promjenom zakonskih odredbi, federalne vlasti žele formirati jedan zavod zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH, a županijske institucije pretvoriti u obične službe, a prvi korak je napravljen na posljednjoj sjednici Vlade FBiH.

Promjene sustava

Tako bi Federacija ovladala iznosom od oko milijardu maraka, a veliko je pitanje kakve bi bile posljedice ovakve promjene sustava. Predstavnici županija s hrvatskom većinom su poručili kako ni pod koju cijenu neće pristati na ovakav scenarij, te kako će se protiv ovih nauma boriti svim zakonskim sredstvima. - Mi sigurno nećemo pristati na ovakav razvoj događaja. Ovdje se radi o čistom kršenju zakona, uplitanju u ovlasti županija i novom valu centralizacije koju nam još jednom servira službeno Sarajevo - rekao nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić. Sličan stan ima i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Mladen Bošković. - Mi ćemo se oduprijeti ovakvim pokušajima centralizacije, a Ministarstvo koje vodim se već negativno očitovalo o ovom nacrtu zakona. Također, ovo pitanje ću aktualizirati na idućoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH koja će se održati u ponedjeljak jer ovo nije pitanje samo HNŽ-a, ili neke druge županije nego mnogo šire - poručio je Bošković. I u Zapadnohercegovačkoj županiji imaju slična razmišljanja.

Kršenje Ustava

Kako nam je rekao ravnatelj ZZO ZHŽ-a Vilson Crnjac, sa stručne strane, ovakva promjena sustava bi imala skoro pogubne učinke po zdravstveni sustav. - Ovo je prvorazredno političko pitanje, ali ako gledamo stručno, možemo reći kako bi primarna zdravstvena zaštita bila uništena, a pitanje je kako bi i ostale zdravstvene institucije pretrpjele ove promjene. Ovakve ekshibicije nam nisu potrebne. Zdravstvo je u nadležnosti i županija i Federacije, tako da se sustav ne može mijenjati jednostrano. Ovdje se sve pokušava uraditi na silu i na to ne može pristati - ističe Crnjac. I hrvatski dužnosnici s viših razina vlasti poručili su kako neće dopustiti da se ovaj plan nelegalne Vlade FBiH provede u djelo. - Hrvatima je dosta pokušaja centralizacije u Federaciji BiH i ova zadnja događanja možemo samo promatrati kao dio jedne lepeze takvih planova koji se stalno pokušavaju provesti. Ako se i dogodi da takav zakon dođe do Doma naroda FBiH mi ćemo učiniti sve da se jedan takav prijedlog obori, a u kranjem slučaju ćemo povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ovakvi postupci su kršenje Ustava, ustroja ove države i to nećemo dopustiti - rekao nam je predsjedatelj Doma naroda FBiH Tomislav Martinović. Slične poruke su poslali i ostali hrvatski dužnosnici s kojima smo razgovarali o ovome.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok