Neophodno je više uraditi po pitanju afirmacije mjera populacijske politike, koje nema na razini Bosne i Hercegovine, u kojoj je stopa prirodnog priraštaja negativna, od 2013. godine u Federaciji BiH, a u RS-u od 2002., dok je ukupno u BiH od 2007. - rekao je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Draško Marinković.

I dugoročno se, upozorava, ne može očekivati poboljšanje demografske slike, jer se smatra da je 0,63 posto godišnja procjena pada stanovnika.

U BiH iz godine u godinu ima, kako kaže, sve manje rođenih, povećava se mortalitet, stanovništvo je sve starije, a postoje pojave koje limitiraju socijalno-ekonomski razvoj, a vezane su za iseljavanje stanovništva.

- Ukupna stopa fertiliteta u BiH je daleko niža nego prije 10 do 15 godina i iznosi oko 1,2 djece po ženi. Ako se pogleda broj stanovnika, BiH se vratila na demografsku razinu razvoja ‘70. godina prošlog stoljeća, dok je mortalitet gotovo dvostruko povećan - rekao je Marinković na konferenciji pod nazivom "Demokratska izgradnja i demografska obnova u BiH".

Naglasio je da je, osim podsticaja rađanja, neophodno ojačati ekonomiju, povećati sigurnost, vladavinu prava...

Direktor banjolučkog Centra za ljudska prava Dejan Lučka upozorio je kako mnogo ljudi odlazi iz BiH da se više nikada ne vrate.

- Zbog manjka demokracije u BiH veliki broj se odlučuje za odlazak – tvrdi Lučka.

Kaže kako je izrađena i studija iz koje se može zaključiti da BiH zaostaje za državama regije kada je u pitanju vladavina prava te socijalna i zdravstvena zaštita.

-Oko 90 posto ispitanika iz BiH i onih koji su se iselili smatra da postoje privilegovane grupe i pojedinci – rekao je Lučka.

Potrebna je, naglašava, konkretna i stalna reforma, koja se neće dogoditi za godinu ili dvije, već za 15 godina, počevši od vladavine prava, promjene Ustava u stvarima za koje je to potrebno.

Tvrdi kako se procjenjuje da je oko 50 posto građana rođeno u BiH, a žive u inozemstvu.

I Davor Boban, profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kaže kako se građani iz te zmelje iseljavaju zbog nezadovoljavajuće ekonomske situacije, u odnosu na prosjek u EU.

-Svi manje razvijeni dijelovi EU se iseljavaju u više razvijene – rekao je Boban i naveo da mjere koje se poduzimaju u toj državi nisu dovoljne, jer se ona suočava s nedostatkom snage, doseljavaju se radnici čak i iz Nepala, Ukrajine, kao i nekih azijskih država.

Sve to, dodaje, može utjecati na promjene demografske strukture, a odljev visoko kvalificirane radne snage utječe na razvoj ekonomije. Rješenje su kvalititetne socijalne i ekonomske politike.

Konferenciju je organizirao banjolučki Centar za ljudska prava i Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH