Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova u Sektoru za Međunarodno-pravne i konzularne poslove, a čije se ime danima provlači portalima u kontekstu uplovljavanja turskih brodova u Neumski zaljev, u razgovoru za Dnevni list demantira da je uopće potpisao akt koji je stigao od turskih vlasti te da čak i u slučaju da ga je potpisao, to ne znači ništa, budući da odluku donosi vrh države, odnosno Predsjedništvo BiH.

Njegov sektor, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, u ovim je slučajevima tek u ulozi poštara, naglašava Perković, jer svi zahtjevi koji se tiču situacije poput uplovljavanja brodova samo se prosljeđuju resorima obrane i sigurnosti, odnosno Predsjedništvu BiH na donošenje odluke.

- Ovdje se radi o elementarnom poznavanju načina funkcioniranja diplomatske službe. Netko to očito ne želi znati jer je bio cilj oblatiti mene. U 25 godina profesionalnog rada ništa drugo nisu mogli naći osim izmišljotina, naglasio je Perković koji je objasnio i cjelokupnu situaciju koja se tiče molbe turskih vlasti o uplovljavanju brodova. Naime, na fotografiji dokumenta koji je navodno on potpisao jasno se može vidjeti, ističe, kako to nije njegov potpis.

Samo prosljeđuju, a ne odlučuju

- Ja sam u to vrijeme bio službeno odsutan iz Ministarstva i mijenjamo me moj kolega. Taj potpis je potpis mog kolege Nermina Mešinovića, šefa Odsjeka za vizno-putovničke poslove. Druga stvar; ovdje nema nikakve odgovornosti, jer da sam i bio, ja bih ga potpisao. Zašto? Zato jer je ovo akt koji potpada pod diplomatsku komunikaciju stranih država i koji samo ide preko našeg ministarstva, odnosno ovog sektora. U konkretnom slučaju, ministarstvo obrane Turske se mora obratiti nadležnim institucijama BiH preko Ministarstva vanjskih poslova BiH. Kada dođe taj zahtjev, naše ministarstvo ga samo prosljeđuje nadležnim ministarstvima, u konkretnom slučaju Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu obrane. Mi smo u funkciji, uvjetno rečeno, poštara koji prosljeđuje nadležnim institucijama diplomatskim putem akte stranih država ne ulazeći u njihov sadržaj, naglasio je Perković.

Nisam na listi

Tako je bilo i ovaj put, pa je akt samo proslijeđen te kolega Mešinović, ističe Perković, nije uradio ništa što nije trebalo uraditi prema proceduri. Treća stvar koja bi trebala, smatra on, biti jasna i svakom laiku je činjenica da nijedan pomoćnik ministra ne može potpisati suglasnost za ulazak brodova u zemlju. O tomu odlučuje vrh države; konkretno kada je u pitanju sigurnost i poslovi iz nadležnosti obrane to je Predsjedništvo. Prema tome, potpuno je izlišno objašnjavati da to ne može uraditi pomoćnik ministra sve kada bi i htio, upozorio je Perković

Govoreći pak o pozadini medijskih napada na njega, Perković je uvjeren kako se s tim pošlo onog trenutka kada se pojavila informacija da je iz osobnih razloga blizak jednoj političkoj opciji, a ta opcija očito nekomu nije simpatična. Radi se o HDZ-u 1990., a sam Perković je odbio ponudu da u ime te stranke bude na nekoj od listi, budući da bi onda kao državni službenik morao davati otkaz na posao u ministarstvu.

- Ja sam im objasnio kako od ovog posla živim i hranim obitelj. Oni su to s uvažavanjem prihvatili. Ipak, toj stranci želim veliki uspjeh, poručio je Perković, otkrivši kako ne krije bliskost s HDZ-om 1990.

Nije pametno u jeku sezone

Ovo nije prvi put da se želi uploviti u Neumski zaljev. Je li to pametno? Naravno da nije jer je turistička sezona, a znam i da su neke stranke na tom prostoru negativno reagirale. Ali očito je počela predizborna kampanja, istaknuo je Perković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok