U narednoj godini je planirano kroz programe sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke, zaposliti 18.000 osoba, a nositelj programa je Federalni zavod za zapošljavanje.

Iz Zavoda pojašnjavaju kako je u fokusu pomoć u zapošljavanju osoba starijih od 40 godina, zatim, koje su duže na evidencijama nezaposlenih, razvojačenim braniteljima, djeci branitelja..., piše Faktor.

- U skladu s Programom rada Zavoda za 2020. godinu, na koji je Vlada Federacije BiH dala suglasnost, planirano je da mjerama bude obuhvaćeno oko 18.000 osoba s evidencije nezaposlenih. Mjere utvrđene ovim programom će se provoditi kroz sufinanciranje različitih oblika podrške, uz omogućavanje jednakog pristupa svim kategorijama nezaposlenih na tržištu rada, a bit će usklađene s okvirnim strateškim dokumentima u oblasti rada i zapošljavanja. Dokumentima su utvrđene ciljne grupe nezaposlenih osoba kojima je prvenstveno potrebno pružiti podršku, a to su mladi, žene, osobe starije od 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe - navodi Haris Čuljević, glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Dodaje da u ciljnu grupu spadaju i osobe s nižim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija, osobe s invaliditetom, razvojačeni branitelji i djeca nezaposlenih razvojačenih branitelja, članovi domaćinstva u kojem niti jedan član nije zaposlen, Romi, žrtve nasilja ...

A evo što kažu nezaposlenim...

- Što će biti s onima koji su doživjeli 50. godinu, a nisu imali priliku ni za prvo zaposlenje, koji su godinama na evidenciji nezaposlenih? Znate, kada kažu: "mjere aktivne politike zapošljavanja", ne bude mi dobro. Rijetki su oni kojima je Ured za zapošljavanje pomogao pri zapošljavanju, odnosno, posredovao u zapošljavanju. I oni sajmovi za zapošljavanje su samo gubljenje vremena - ogorčena je Amra M. ikz Sarajeva.

Čuljević navodi kako će programom zapošljavanja biti obuhvaćeni i nezaposleni sa više od 50 godina života.

- Kada je riječ o zapošljavanju osoba dobi iznad 50 godina, jedna od mjera, kao što je spomenuto, jeste i zapošljavanje osoba dobi iznad 40 godina u kojoj će moći sudjelovati i osobe iz te kategorije, a moći će sudjelovati i u nekim drugim mjerama u kojima nema starosnog ograničenja - odgovorio je.

Objasnio je i kakve su do sada rezultate dali sajmovi za zapošljavanje s obzirom na to da je za njihovo organiziranje u narednoj godini predviđeno više od šest milijuna KM.

- Iznos od 6.280.000 KM se odnosi na sve aktivnosti u okviru zajedničkih projekata s drugim institucijama i organizacijama. Jedan mali segment je i održavanje sajmova zapošljavanja u organizaciji županijskih službi za zapošljavanje, čije održavanje financijski podržava i Federalni zavod za zapošljavanje. Tako su u ovoj godini održani sajmovi zapošljavanja u organizaciji službi za zapošljavanje SBŽ i ZDŽ koje je Zavod podržao sa po 10.000 KM. To je rezultiralo uspostavljanjem neposrednog kontakta između poslodavaca i nezaposlenih, te zapošljavanjem određenog broja osoba sa evidencije nezaposlenih - naveo je Čuljević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok