Nakon sastanka održanog u Sarajevu Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini, javnosti se obratio Dragan Čović, lider HDZ-a BiH. Jedna od tema bila je Izborni zakon, o kojoj, kao ni o drugim temama, nije u potpunosti postignut dogovor. Zbog toga će razgovori, poručio je lider SDA, biti nastavljeni.

"Nismo organizirali sastanak s ambicijom da napravimo konačan dogovor, ali jesmo da nastavimo razgovarati o mnogim pitanjima, o tome smo i do sada razgovarali. Ovdje su iznesene neke želje, promišljanja budućnosti, naravno da će o svim tim poslovima neko razgovarati kad dođe vrijeme. Što se tiče Vijeća ministara već dugo taktiziramo i mislim da smo se pretaktizirali. Taj posao je završen i treba ga privesti kraju. Sve ostalo što iz toga proizilazi tri partnera će sjesti i dogovoriti oko onog oko čega se mogu dogovoriti", rekao je Čović, javlja N1.

Ključna tema danas bila je, prema riječima predsjednika HDZ-a BiH je Izborni zakon:

"Razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda i Gradu Mostaru. Kad smo sjedili s međunarodnim predstavnicima u veleposlanstvu SAD iznijeli smo stav tada da će izbori u Mostaru biti sigurno, to nije tema. Umjereno sam optimističan da možemo naći dogovor kada je u pitanju Predsjedništvo i minimum koji mi možemo prihvatiti kao dio našeg međusobnog dogovora je da Hrvati mogu birati svog legitimnog predstavnika."

"Sedamnaest predstavnika u Domu naroda treba biti izabrano legitimno. Ne možemo prihvatiti da hrvatski klub u Domu naroda popunjava bošnjačka opcija, niti da Hrvati iz zapadne Hercegovine popunjavaju Klub bošnjaka", dodao je Čović.

Lideri SDA i HDZ su razgovarali i o Federaciji Bosne i Hercegovine:

"Već davno smo se dogovorili da krenemo u proces reorganizacije Federacije. Imate neustavnih ministarstava, prvo treba njih skloniti. Vjerovatno imamo zajedničke ideje da se formiraju neka nova ministarstva. Vjerujem da će doći relativno brzo vrijeme kad ćemo zajedno sjesti i dogovoriti koja je to većina", kazao je Čović.

On je još istaknuo da ne bi volio da neko izvana nameće pravila, te da trebaju pokušati pronaći kompromis između sebe.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com