Prva skupina državljana Bosne i Hercegovine, koji su deportirani iz zarobljeničkih kampova u Siriji, stigla je u četvrtak u Sarajevo posebnim zrakoplovom.

Portal "Dnevnog avaza" objavio je kako je u skupini sedam muškaraca, šest žena i dvanaestero djece. Na dostupnim fotografijama vidi se da je u vrijeme slijetanja zrakoplova sarajevska zračna luka bila pod dodatnim mjerama sigurnosti uz pojačanu prisutnost policije i medicinskih timova.

Svi deportirani muškarci proteklih su godina bili pripadnici islamističkih terorističkih postrojbi i borili su se na području pod kontrolom tzv. Islamske države (ISIL).

Za njima su ranije raspisane međunarodne tjeralice zbog povezanosti s terorizmom te će nakon dodatne provjere identiteta biti pritvoreni i predani Tužiteljstvu BiH, koje protiv njih vodi istragu.

Žene i djeca trebali bi proći poseban postupak provjere psihofizičkog stanja, a nakon te obrade biti privremeno smješteni u prihvatni centar Delijaš kod mjesta Trnovo u okolici Sarajeva.

Njih stotinjak su muškarci, a ostali su žene i djeca i većina ih je u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom kurdskih i američkih snaga. Njihov povratak u BiH sastavni je dio plana na čijoj provedbi inzistiraju Sjedinjene Države tražeći od svih europskih zemalja da prihvate svoje državljane zarobljene nakon pada ISil-a.

PRIOPĆENJE TUŽITELJSTVA BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je kako su osumnjičene osobe koje su večeras transportirane u Bosnu i Hercegovinu, pod istragom zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine (čl.202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl.162b.) i terorizam (čl.201.) KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti sukladne međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine obavezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

U proteklim danima, Tužiteljstvo BiH je u suradnji s Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Županije Sarajevo, u koordinaciji i suradnji s Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvom SAD-a u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba - državljana BiH koji su sudjelovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužiteljstvo BiH provodi istrage.

Za nekim od tih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a Tužiteljstvo nastavlja s njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje na suradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a osobito Vladi i Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu na iskazanoj potpori i pomoći u realizaciji tih aktivnosti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. (Fena/Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com