Gospodarstvo Republike Srpske suočilo se s prvim negativnim efektima pojave virusa korona jer domaća poduzeća ostaju bez komponenti koje dobivaju iz Kine zbog čega su ugroženi njihovi ugovori s tvrtkama iz EU.

Glasnogovornik Gospodarske komore Republike Srpske Vladimir Blagojević izjavio je za Srnu da su pojedine domaće tvrtke, koje izravno posluju s kineskim tvrtkama, došle u situaciju da su njihovi partneri u Kini zatvorili tvornice i u ovom mjesecu ne mogu očekivati isporuku komponenti koje koriste.

“Naše tvrtke od kineskih poduzeća kupuju komponente, dorađuju ih i potom isporučuju, najčešće za strane partnere. Sada su došle u situaciju da su njihovi partneri u Kini, iako se ne nalaze u neposrednoj blizini oblasti Vuhana, odlukom tamošnjih vlasti suočeni sa zatvaranjem tvornica i u ovom mjesecu ne mogu očekivati isporuku komponenti”, naglasio je Blagojević.

Prema njegovim riječima, to može dovesti do izravnog ugrožavanja ugovora koje tvrtke iz Republike Srpske imaju sa stranim partnerima, koji su uglavnom iz zemalja EU.

“Upravo zbog toga naše tvrtke mogu doći u nezgodnu situaciju da ne mogu ispoštovati ono na što su se obvezale ugovorima. To postaje potencijalna prijetnja i može dovesti do ugrožavanja ugovora koje naše tvrtke imaju sa inozemnim partnerima. Nažalost, na to ne možemo utjecati”, rekao je Blagojević.

On je dodao kako su najviše ugrožena poduzeća iz sektora metalne, elektro i industrije plastike.

Kineski predsjednik upozorio je dužnosnike da su pretjerali sa naporima za sprečavanje širenja virusa korona i da ugrožavaju gospodarstvo.

Gospodarski rast Kine je najsporiji u protekla gotovo tri desetljeća i sve ukazuje na to da kinesko rukovodstvo želi uspostaviti ravnotežu i zaštititiekonomiju, ali i spriječiti širenje oboljenja od kojeg je umrlo više od 1.000 ljudi, a zaraženo više od 40.000.

Slične probleme imat će i tvrtke po cijeloj BiH koji posluju na ovakav način s kineskim tvrtkama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok