Prema broju pretilih ljudi, Bosna i Hercegovine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zauzima drugo mjesto u Europi i šesto na svijetu. U godišnjem izvješću ova organizacija navodi kako prosječan bh. građanin pojede pet kriški kruha dnevno.

Čak 60 posto građana ima povećan indeks tjelesne težine, a čak 20,22 posto djece u BiH ima problem s debljinom, piše Avaz.

Članica udruženja nutricionista Irske i Velike Britanije Amela Ivković-O'Reilly, upozorava kako BiH ima čak 62,9 posto debelih stanovnika.

- Svako četvrto dijete pati od prekomjerne težine. Mršavljenje je težak proces i većina dijeta ne funkcionira, a neke mogu i narušiti zdravlje. Ako prijeđe u naviku, pogrešna dijeta može povećati rizik od dobivanja raka, dijabetesa, srčanih bolesti – kaže Ivković-O’Reilly.

U izvješću WHO-a navodi se da dvije trećine stanovnika ima problem s viškom kilograma. Gotovo 15 posto stanovnika svakodnevno konzumira keks, kolač ili neke druge slatkiše.

U posljednjih 20 godina učestalost pretilnosti u razvijenom svijetu se utrostručila, a BiH, nažalost, prati taj trend. Posljednja istraživanja UNICEF-a ukazala su na lošu i neadekvatnu ishranu najmlađih u BiH.

Podaci UNICEF-a BiH iz 2011. godine pokazuju, naime, da zbog loše ishrane gotovo tri posto mališana nije dovoljno fizički razvijeno te da svako četvrto dijete pati od prekomjerne težine. Istraživanja su pokazala i da mnoga djeca imaju smanjenu razinu željeza u krvi, što utječe na koncentraciju i pamćenje.

Nitricionisti upozoravaju da će mišićna masa, ukoliko se ne unosi dovoljno proteina, vitamina i minerala koji su potrebni organizmu, ustupiti mjesto salu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok