Član Kriznog stožera i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a dr. Rusmir Baljić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je neminovno da će koronavirus doći u BiH, ali kako nema razloga za paniku jer je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu spreman.

"Već 20-ak dana smo u fazi pripreme za ovaj dan koji se dogodio danas nenajavljeno. Od sinoć se počelo 'zakuhavati' unutar Kriznog stožera gdje su javili da su tri pacijenta Kinezi koji su došli iz regije koja nije pogođena koronavirusom, pod epidemiološkim nadzorom. Oni su sinoć dobili temperaturu i od sinoć im se redovito mjeri. Jutros su prebačeni na KCUS da bi se utvrdilo jesu li zaraženi. Nakon pregleda smo se reorganizirali, s infektivne klinike je otišao tim, uzeti su nalazi i urađena epidemiološka anketa. Trenutno se čini da nisu zaraženi, nema potrebe za panikom", kazao je Baljić, piše Klix.ba.

Istaknuo je kako medicinsko osoblje koje je bilo u timu na pregledu ovih pacijenata nije ugroženo, jer su imali potrebnu zaštitnu opremu i ispoštovali su procedure.

Dodao je kako za koronavirus trenutno nema točne terapije i da su u eksperimentalnoj fazi lijekovi koji eventualno djeluju te su oni već kontaktirali svoju ljekarnu kako bi ih pokušali nabaviti.

"Više nije pitanje hoće li koronavirus doći ili ne u BiH, jer hoće, ali spremni smo za to. Ključno je spriječiti unos infekcije u BiH", rekao je Baljić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok