Odjel peradarstva u 2019. godini ostvario je izvoz vrijedan 48 milijuna KM, dok je uvoz iznosio 39 milijuna KM, te je ovaj sektor zabilježio suficit od devet milijuna KM - pokazuju analize Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) i Sweden/USAID FARMA II projekta.

Na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene za ovaj sektor, koja je danas održana u VTK BiH, naglašeno je da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 123 posto.

- Tako su bh. izvoznici uspjeli povećati izvoz u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupnih 5,7 milijuna KM, ali je ova godina zbog prestanka izvoza na Kosovo na kraju ipak rezultirala padom izvoza od 12 posto (6,5 milijuna KM), uz gotovo nepromijenjen uvoz - kazao je zamjenik šefa projekta USAID/Sweden FARMA II Feđa Begović.

U strukturi izvoza nastavljaju dominirati prerađevine od mesa peradi sa 66 posto vrijednosti ukupnog izvoza (gotovo 32 milijuna KM), nakon čega slijedi izvoz mesa peradi sa 10 milijuna KM, jaja 4,7 milijuna KM i žive peradi 1,4 milijuna KM. Kada je riječ o uvozu, najviše uvozimo meso peradi (52 posto uvoza), zatim prerađevine od mesa peradi (20 posto), živu perad (15 posto) i jaja (šest posto).

Begović je istaknuo da je porastao izvoz jaja, koji sada iznosi 4,7 milijuna KM, odnosno da na jedno jaje iz uvoza bh. tvrtke izvezu osam jaja, što govori da su bh. izvoznici spremni za jači nastup na EU tržištu.

Tajnik Asocijacije za prehrambenu industriju VTK BiH Tijana Muhamedagić je podsjetila da su prošle godine nakon odobrenja iz Bruxellesa za izvoz peradi iz BiH, realizirane i prve izvozne pošiljke na tržište Europske unije. Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega par mjeseci prešla 600.000 KM.

Direktor izvoza u "Akovi" Nedžad Biberović je kazao da je ova tvrtka spremna za tržište EU, te su ovih dana izvezli prve količine u Švedsku. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH