Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović kazao je, u razgovoru za RTV Herceg-Bosne da je nužno provesti poštovati sve presude Ustavnog suda BiH, uključujući i presude koje se odnose na Mostar te izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Domu naroda i Predsjedništvu BiH, ali i da BiH ne može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji sve dok u Ustavnom sudu BiH sjede strani suci, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Čini mi se da mnogi koriste kojekakve krize da bi zaustavili sve procese i razgradili Bosnu i Hercegovinu. Hrvati se kao najmalobrojniji, a ja ću reći kao najveći politički narod u BiH, predvođeni stožernom strankom, HDZ-om i HNS-om neće umoriti da dalje grade euroatlantski put. Upravo sam rekao da jedino hrvatski narod u BiH iskreno želi euroatlantske integracije za BiH, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BIH kaže da se jedino politički predstavnici Hrvata iskreno zalažu za poštivanje Ustava BiH.

„Zato teško mogu prihvatiti kada nam netko komentira o tome što je Ustav. Svi ti koji to komentiraju neka ispoštuju sve odluke Ustavnog suda BiH pa ćemo svi biti na istom. To je bila moja poruka. Ne stavljamo se na stranu jedne, druge ili pete opcije i razmišljamo o budućnosti naše domovine BiH i potpune jednakopravnosti hrvatskog naroda u njoj predstavljenog kroz legitimne predstavnike. Upravo onako kako je to Ustavom BiH definirano i kako u različitim apelacijama, kroz odgovore Ustavnog suda BiH dobivamo vrlo jasan odgovor“, kazao je Čović.

Čović, koji je i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, kaže da partnere za formiranje Vlade Federacije BiH traži u onim političkim opcijama koje se zalažu za prosperitet, jednakopravnost i poštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

„U Federaciji BiH trebamo naći partnera koji razumije ovo što ja govorim, koji želi euroatlantski put, prosperitet, stabilnost. Napetosti koje imamo uklonimo tako što ćemo izbornim zakonodavstvom trajno riješiti pitanje, bar onih osnovnih stvari, da svaki narod bira svoje političke predstavnike tamo gdje je Ustavni sud definirao da to treba tako raditi“ rekao je Čović dodavši:

-Drugim riječima korekcije izbornog zakona kada je u pitanju Grad Mostar, Dom naroda i Predsjedništvo svakako su jedan od bitnih koraka za koje je da nam mogu omogućiti, kad bi to brzo napravili, da pričamo o kandidatskom statusu s prijateljima iz EU, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BIH naglasio je da će vjerojatno krajem ovoga tjedna sa predstavnicima SDA razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, Izbornog zakona i odnosa dvije stranke.

„Bit će mi drago ako naši prijatelji konačno budu razumjeli ono što mi tražimo – da je to minimum minimuma za zaštitu političkog dostojanstva kada je u pitanju hrvatski narod kao konstitutivan narod“, kaže Čović.

Upitan kako će se politički sukob Bošnjaka i Srba u BiH odraziti na poziciju Hrvata i zahtjeve za izmjenom Izbornog zakona predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Čović kaže da sukobi u BiH nikada nisu na jednoj strani te da oni u sebe uvuku i sve druge izrazivši nadu da će biti dovoljno političke mudrosti u ovoj situaciji.

„Morat će svi u BiH shvatiti, bez obzira na svoju brojnost, svoju političku snagu koju donose određenim djelovanjima izvana, da mi u BiH prije svega moramo naći konsenzus koja je treća stvar koja proizilazi iz Ustava, uz jednakost i legitimno predstavljanje.“, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH, u razgovoru za TVHB kaže da će se politički akteri u BiH morati dogovoriti o ulozi međunarodne zajednice jer, kako kaže, ako BiH želi u EU.

-Morat ćemo sami sjesti i dogovoriti se o svim ključnim pitanjima. Želimo li europski put morat ćemo se dogovoriti i oko toga kakva je uloga međunarodnih institucija u BiH. Ne možete u Europu, a imati protektorat ili poluprotektorat. Ne možete u Europu jer niste riješili pitanje granica sa svojim susjedima i mnoga druga pitanja, rekao je Čović pozvavši pri tom političke predstavnike srpskog i bošnjačkog naroda na zajedničko traženje rješenja.

Pojasnio je da BiH kaska čak i za Sjevernom Makedonijom i Albanijom kada je u pitanju europski put te da neke stvari žurno treba promijeniti.

-Mislim da neke stvari žurno treba promijeniti. Mi ćemo biti predvodnici ideje kako to uraditi, a to su dosljedno poštivanje Ustava jer nema većeg patriotizma i domoljublja od poštivanja Ustava BiH i provođenja u praksu svih odluka Ustavnog suda, naglasio je Čović.

Upitan što ima kazati o prijedlogu izmjena Zakona o Ustavnom sudu BIH, kojega su u parlamentarnu proceduru uputili predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u Parlamentu BiH Čović kaže da su se dvije političke opcije (HDZ BiH i SNSD, op. a.) još prije – godina dogovorili da državljani BiH treba ju preuzeti upravljanje institucijama BiH, pa i u pravosuđu i u Ustavnom sudu.

-Naravno, i za to treba konsenzus, nema li treće strane od toga nema ništa. Morat ćemo razumjeti da mi donosimo odluke, svi prijatelji izvana neka nam pomognu u donošenju tih odluka, ali mi moramo donositi odluke i ne voditi politiku s alibijem računajući da će netko uime nas donijeti nešto što je u korist nas, rekao je Čović te dodao:

„Jednom će to biti za jednu stranu, drugi put za drugu. Mislim da smo time imali mnogo više štete u zadnjih 20 godina nego što smo imali koristi. Tako da će naš doprinos tome biti upravo tako da predložimo izmjene Zakona o Ustavnom sudu koje će omogućiti da biramo svoje predstavnike u Ustavni sud, koji će biti izabrani na način da nitko neće moći utjecati na njihovo odlučivanje. Ja sam zagovornik pravne države u kojoj baš nitko neće moći imati osobnu, političku ili nacionalnu mogućnost pritiska na predstavnike suda i tužiteljstva ili bilo koje druge pravosudne institucije, kazao je Čović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok