Asocijacija poduzetnika Hercegovine zatražila je od svih razina vlasti, posebice od Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH, da se konkretnim mjerama uključe u zaštitu gospodarskih subjekata, s naglaskom na realni sektor.

U priopćenju za javnost Asocijacija poduzetnika Hercegovine navodi kako mjere treba donijeti bez odlaganja te da one trebaju sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju poduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilnu ekonomsku situaciju nakon što kriza bude završena.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine predložila je donošenje uredbi kojima bi se reguliralo:

1. Plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi, počevši od ožujka ove godine;

2. Preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak u razdoblju dok traje stanje nesreće;

3. Sufinanciranje plaća zaposlenika koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije;

4. Uvođenje moratorij bankama na naplatu rata kredita kako firmama, tako i zaposlenicima;

5. Ukidanje 50 posto trošarina na gorivo;

6. Uvođenje odgode plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće;

7. Mogućnost da se svaki respirator ili druga važna medicinska oprema, koji budu kupljeni i donirani, mogu odbiti od dobiti kompanije na kraju godine.

Vlasti također moraju osigurati nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje uposlenika u firmama i poduzećima.

Predložene mjere trebaju biti na snazi sve do uspostavljanja normalnih odnosa u gospodarstvu i društvu u cjelini.

"Ujedno želimo ukazati kako krizni stožeri trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja jamči da neće doći do privrednog kolapsa.

Ponovno ističemo da teret izvanrednog stanja i usporavanja gospodarstva ne može i ne smije biti stavljen isključivo na teret poslodavaca", poručili su iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com