Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andrew Juel upoznao je predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da je MMF, zbog proglašenja globalne pandemije koronavirusa, za sve zemlje članice stavio na raspolaganje iznos od 50 milijardi dolara, a za BiH oko 165 milijuna eura.

Riječ je o sredstvima putem posebne kreditne linije koja se odobrava u slučajevima izvanrednih ili posebnih okolnosti, a kakve su trenutno proglašene u BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara.

U skladu s tim, zemljama članicama MMF-a u izvanrednim ili posebnim situacijama odobravaju se sredstva do iznosa 50 posto od uplaćene kvote, prema čemu bi BiH na raspolaganje bilo stavljeno oko 165 milijuna eura.

S obzirom da se radi o posebnoj kreditnoj liniji, u ovim slučajevima primjenjuje se ubrzana procedura realizacije spomenutog aranžmana, te se očekuje da nakon završetka svih procedura sredstva odobrena BiH mogu biti operativna u svibnju.

Tegeltija se zahvalio Juelu na brzom odgovoru MMF-a u vezi krizne situacije u BiH i informirao ga da se odobrena sredstva planiraju upotrijebiti za potrebe financiranja troškova u zdravstvenom sustavu kao i za direktnu podršku gospodarstvu u BiH, te iskazao spremnost da se sa MMF-om počnu razgovori oko novog aranžmana za BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok