Poslodavci u Federaciji BiH do daljnjeg će radnicima moći isplaćivati plaće bez inače obveznog izmirivanja pratećih poreza i doprinosa.

“Shodno odredbama člana 14.b. Zakona o doprinosima propisana obaveza dostavljanja pisane obavijesti za ispostavu Porezne uprave, za obveznike koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa zajedno sa isplatom plaće, može se dostaviti poštom ili prolongirati do prestanka vanrednog stanja, a ostaje obaveza kontinuiranog obavještavanja Porezne uprave o navedenom elektronskim putem“, precizira se uputstvu federalne Porezne uprave za komercijalne banke koje posluju na teritoriji FBiH.

U skladu sa izvanrednim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom korona virusa, Porezna uprava FBiH prolongirala je rokove za podnošenje prijava tekućih poreznih obaveza. Kada je riječ o prijavama plaćenog poreza na dohodak i doprinosa,  odnosno odgovarajuće specifikacijeza plaće isplaćene u ožujku rok je 30. travnju, a za plaće isplaćene u travnju 31. svibanj 2020. godine. Isti rokovi odnose se i na plaćene doprinose samostalnih obrtnika.

“S obzirom na novonastalu situaciju, porezne prijave i obrasce dostavljat ćete putem pošte na adrese nadležnih ispostava Porezne uprave FBiH. Također, prijave i obrasci mogu se skenirati i dostaviti na e-mail adrese nadležnih ispostava ili putem faksa na telefonske brojeve nadležnih poreznih ispostava.U slučaju dostavljanja prijave i obrasca putem preporučene pošte, smatrat će se zaprimljenim u Poreznoj upravi danom predavanja na poštu.

U slučaju dostavljanja obrazaca putem emaila ili faksa, obveznici uplate doprinosa su obavezni originalane primjerke dostaviti nadležnoj poreznoj ispostavi putem pošte ili lično po prestanku vanrednog stanja (ova uputa se odnosi i na obveznike uplate doprinosa koji su korisnici elektronskog servisa Porezne uprave)“, navodi se uputstvu Porezne uprave upućenom poreznim obveznicima u Federaciji BiH, uz napomenu da se prijave/promjene/odjave osiguranja također trebaju slati poštom, faksom ili e-mailom, prenosi prenosi Business-magazine.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok