Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pojasnio je danas da gospodarski subjekti koji nisu redovito plaćali svoje obveze do 29. veljače neće imati pravo na subvencije predviđene zbog panedemije koronavirusa Covid-19.

Govoreći o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, kazao je da ukoliko brzo taj zakon bude usvojen u Federalnom parlamentu, on će biti jamstvo da se ne trebaju otpuštati radnici.

- Zakon će biti već večeras upućen u parlamentarnu proceduru. On se ne može razmatrati odvojeno od rebalansa proračuna jer je on dio rebalansa, a sutra navečer će i taj dokument biti pripremljen - najavio je Novalić.

Budući da se ipak očekuje povećan broj prijave građana na urede za zapošljavanje, Novalić je kazao kako su uredi projektirani tako da mogu odgovoriti ovoj situaciji, ali ukoliko bude potrebno Vlada FBiH će iz Stabilizacijskog fonda osigurati sredstva za urede kako bi servisirali povećan broj prijavljenih.

Kada su u pitanju krediti građana, federalni premijer Fadil Novalić kazao je kako je sasvim sigurno da ih neće vraćati oni koji izgube posao.

Pojasnio je da će Vlada FBiH izmiriti obveze poslodavaca za minimalnu plaću za sve u FBiH ravnopravno, a poslodavac može isplaćivati i veće plaće zaposlenicima, ali ukoliko one budu veće od minimalne plaće, što se priželjkuje, na razliku plaće poslodavci će morati platiti obveze.

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom kopiranju mjera koje poduzimaju zemlje regije, Novalić je kazao kako se poduzimanje mjera redovito prati, ali ukoliko bi ih kopirali onda bi bili iza njih jer je, primjera radi, samo Slovenija usvojila ovakav zakon, a u FBiH je namjera da se to učini do kraja tjedna.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com