U vrijeme smanjene trgovinske razmjene prouzročene pojavom pandemije koronavirusa domaće poljoprivredno tržište u BiH trebalo bi, kao i u zemljama iz susjedstva, biti puno zastupljenije sa svojim proizvodima u prodajnim centrima diljem države, ali i regije. Piše Večernji list BiH.

Velike prilike

Potrebe za hranom i nakon koronavirusa bit će sve veće, a to je prilika za domaće proizvođače, tvrde i u Federalnom ministarstvu poljoprivrede. Ovih dana Vlada FBiH objavila je analizu iz projekta “Razvoj trgovine i domaćeg tržišta u FBiH” koja je dio strategije ekonomskog razvoja FBiH i izrađena je u skladu s odlukom o odobravanju izrade strategije iz koje se vidi da puno aktivnosti nije dovršeno. Aktivnosti oko potpore za povećanje poljoprivredne proizvodnje hrane za cilj imaju formiranje regionalnih distributivnih centara za voće, povrće (otkup, skladištenje, kalibriranje, pakiranje, brendiranje) s hladnjačama, povećanje kapaciteta, distribucijske mreže centara i stabilnost ponude voća i povrća na tržištu. Prema izvješću iz Ministarstva poljoprivrede, u cilju izvršenja aktivnosti održani su sastanci s predstavnicima Razvojne banke FBiH, a u svrhu postizanja dogovora za otvaranje kreditnih linija za financiranje investicijskih projekta u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i uspostavu jamstvenog fonda za proizvođače. Vrijednost programa ruralnog razvoja FBiH za razdoblje 2019. - 2021. iznosi 209 milijuna KM, a isti je uvršten na listu projekata za čije se financiranje planira pokrenuti inicijativa za zaduživanje preko inozemnih kredita u vrijednosti od 139 milijuna KM. U skladu s navedenim, ovo Ministarstvo traži pokretanje postupka vanjskog zaduživanja za otvaranje kreditnih linija za poljoprivredu - potporu investicijama.

Regionalni centri

Formiranje regionalnih distributivnih centara za voće, povrće (otkup, skladištenje, kalibriranje, pakiranje, brendiranje) s hladnjačama, povećanje kapaciteta, distribucijske mreže centara i stabilnost ponude voća i povrća na tržištu, resorno ministarstvo i Vlada FBiH zamislili su kao trajnu aktivnost. Nedostatak prehrambenih proizvoda morat će se na bh. tržištu nadomjestiti domaćim proizvodima. Takav scenarij već se dogodio u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji gdje prodajni lanci “panično” traže od domaćih proizvođača proizvode koje su do jučer zamjenjivali oni iz uvoza.