Zastupnički dom Paralmenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na elektronskoj sjednici Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Riječ je o zakonu koji će pokušati regulirati nastalu ekonomsku štetu zbog pandemije koronavirusa.

Za prijedlog glasalo je 50 poslanika, 25 je bilo potiv i 10 suzdržanih.

Isprva je zaključak glasio da Prijedlog zakona nije usvojen jer je došlo do greške u brojanju glasova, gdje je izbrojano 45 glasova za, 21 protiv i 8 suzdržanih.

Parlament je odbacio gotovo sve amandmane opozicije, a u obzir su uključeni amandmani koje je uključila sama Federalna vlada, koja je inače predlagač zakona, piše Klix.ba.

Opozicijske partije smatraju da korona-zakon došao sa zakašnjenjem te da je rebalans proračuna učinjen na štetu ionako osjetljivih sektora poput kulture i obrazovanja.

Prije rasprave i glasanja o korona-zakonu, zastupnici Zastupničkog doma izglasali su i rebalans proračuna koji je bio preduvjet za usvajanje Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Jedna od slika koje bi zakon trebao ublažiti može se vidjeti u statistici rasta broja nezaposlenih.

U utorak je priopćeno da je prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine od početka pandemije posao izgubilo više od 23.000 osoba. Na biro se prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH prijavilo 15.000 osoba, a novčanu pomoć zatražilo je 10.000 osoba.

Da bi prijedloženi zakon stupio na snagu potrebno je da ga usvoji Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok