U tijeku je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu se nalazi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju proračuna za 2020. godinu.

O zakonu je govorila Jelka Milićević, federalna ministrica financija, kazavši da joj sadašnji rebalans proračuna bio najteži zadatak.

- Bila sam u prilici sudjelovati u pet proračuna i četiri rebalansa i ovo je najteža zadaća, i bila bih sretna da nisam nikada u njoj sudjelovala iz razloga što ni mi u ministarstvu nismo zadovoljni proračunom, pa ne možete ni vi. Projekcije mi ni od koga nismo mogli pouzdano dobiti ni na nivou BiH, ni pouzdati se u projekcije Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda jer ih rade na tjednoj bazi - kazala je Milićević i dodala:

- Nismo zadovoljni ni rebalansom ni situacijom u BiH, ni u regiji. Uvijek kod izrade proračuna imamo fiskalni okvir sada ga nije bilo. Uspjeli smo našim snagama u ministarstvu to uraditi. Imat ćemo pad prihoda od 15 posto i želimo da ostane na tome. Ovo je najteža situacija u kojoj sam se našla. Nužna je bila intervencija za mjerama koje će koliko-toliko očuvati gospodarstvo i stvoriti preduvjete da se izgubljena radna mjesta vrate.

Dodaje kako su definirali način osiguranja sredstava, a to su dugoročni izvori.

- U rashodovnoj strani kroz izmjene je definiran stabilizacijski fond, to su sredstva iz proračuna kojim će se kroz Ministarstvo financija subvencionirati doprinosi na najnižu plaću. Prema našim procjenama to je sada nekih 320.000 uposlenih u Federaciji. I otprilike planirana sredstva su 488 milijuna, bila su 500 milijuna KM i napravljena je korekcija - rekla je pred izaslanicima Milićević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok