Potpredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvata Josip Jerković upozorio je u ponedjeljak kako bi izgradnja autoceste preko kuća i infrastrukture u hrvatskom povratničkom naselju u Ivanjskoj kod Banja Luke dovela do trajnog iseljavanja ovoga naroda.

Predviđenom trasom autoceste između Banja Luke i Prijedora koju grade vlasti u Republici Srpskoj predviđen je prolazak kroz naselje Ivanjsku u kojoj je do rata 1992. godine živjela 72 posto Hrvata.

"Planirana trasa izgradnje za hrvatsku populaciju na tom prostoru bi definitivno značila ponovno iseljavanje i progon a najvjerojatnije i trajno iseljavanje s ovih područja", navodi se u priopćenju Jerkovića (HDZ BiH).

Ocijenio je nedopustivim da se ruše obiteljske kuće i cijela infrastruktura jednog mjesta čime bi se posve uništilo i učinilo nemogućim za življenje. Dodao je kako postoji daleko jednostavnija i jeftinija mogućnost gradnje autoceste izvan naseljenog mjesta.

O problemima mještana Ivanjske Jerković je ranije upozorio i srpske dužnosnike u entitetskoj vlasti, predstavnike hrvatske diplomacije u Bosni i Hercegovini, te državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa koji je u nekoliko navrata dolazio Ivanjsku.

Vlasti Republike Srpske najavile su kako će razmotriti primjedbe Hrvata prognanika, no nisu promijenile trasu autoceste izvan naselja Ivanjske.

Naselja Ivanjska je imala status općine, koji je ukinut 1963. godine, a njezin teritorij priključen je gradu Banja Luci. Po popisu pučanstva iz 1991. godine u Ivanjskoj je živjelo više od 3.300 Hrvata, te su činili 72,23% pučanstva. Za vrijeme rata najveći broj Hrvata je prognan Iz ovoga naselja. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok