Isplata mirovina u Federaciji BiH nije ugrožena barem do kraja ove godine, kazao je za Avaz direktor Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje FBiH Zijad Krnjić. Govoreći o budućnosti, Krnjić ističe kako je u tijeku svjetska ekonomska kriza te a se ipak, s trenutne točke gledišta, ne očekuju problemi s isplatom mirovina.

- Sad funkcioniramo preko računa trezora i dosad, zaključno s mirovinom za travanj nismo uopće u minusu. Na početku godine prenijeli smo neku rezervu u proračun FBiH, ali zabilježen je pad u prošlom mjesecu od 12 posto. Još nismo povlačili sredstva iz poreznih prihoda, u narednim mjesecima očekujemo pad prihoda i doprinosa jer će se smanjivati i plaće, ali i broj zaposlenih - pojasnio je Krnjić za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, prema Zakonu o izvršenju proračuna, druga isplatna kategorija nakon inozemnih obveza su mirovine.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Redžo Mehić je kazao kako su umirovljenici sastavni dio društva i moraju dijeliti sudbinu posebno radnika s obzirom na plaće koje primaju.

- Naš fond se puni isključivo od doprinosa na plaće i, ako opada broj zaposlenih, onda opada i iznos sredstava. Vlada FBiH je u „korona zakonu“ čvrsto obećala da će mirovine i invalidnine ostati na dostignutoj razini, neovisno od dotoka sredstava. Kazali su kako će, ako ne bude dovoljno sredstava u proračunu, zadužiti se na drugoj strani da bi isplatili mirovine - kazao je Redžić.

Dodao je kako svi trebaju podnijeti teret ove krize ravnomjerno te se trebaju sniziti plaće zaposlenicima na svim razinama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok