Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je za N1 govorio o novim mjerama povodom pandemije koronavirusa i normalizaciji situacije u FBiH.

Danas je jedna od usvojenih mjera i ona o kretanju mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

"Dali smo preporuku da se liberalizira ta mjera da se mogu kretati. Sada su na ispitu građani. Naša savjest i naše pridržavanje mjera je na ispitu i vidjet ćemo kako će se odvijati", rekao je Čerkez.

"Činjenica je da ćemo s liberalizacijom imati porast pozitivnih osoba, to se očekuje. Na nama je da to pratimo i reagiramo. Ukoliko dođe do određenih kriza, morat ćemo povlačiti određene mjere", kazao je.

"Izbjegli smo skok i rast, tome su doprinijeli stanovnici koji su poštivali mjere. Dva glavna elementa: Donijeli smo mjere u pravo vrijeme, i mjere za starije ljude".

Najefikasnija mjera borbe?

"Koja je bila najefikasnija mjera; to je bilo povlačenje osoba od 65 plus godina u izolaciju, kao i mlađih od 18 i obustava nastave. Te mjere su nas na neki način spasile od većeg eksponencijalnog rasta", tvrdi Čerkez.

Školovanje će možda izgledati drugačije.

"Ovo je prilika da se pripremimo za jesen, za možda drugačiji način školovanja. Morat ćemo nešto uraditi da budemo spremni, i da uvijek budemo spremni za online nastavu. Može se dogoditi scenarij kada ćemo morati donijeti određene restrikcije".

Čerkez poručuje kako je trenutno normaliziranje stanja tek jedna od uspješno dobivenih borbi.

"Ako budemo nosili maske, držali se mjera, ja sam siguran da ćemo se uspješno obraniti od koronavirusa. Ovo je tek jedna dobivena bitka, tek dio uspješne akcije koju smo imali", naglasio je.

"Još dugo ćemo živjeti drugačije, ne sviđaju mi se prognoze WHO-a o pitanjima cjepiva. Neki kažu da će ovo trajati i do dvije godine", kaže Goran Čerkez.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok