Za vrijeme epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini došlo je do značajnog smanjenja ukupnog broja prometnih nezgoda, samim tim i do smanjenja broja poginulih i ozlijeđenih u nezgodama.

U dvomjesečnom razdoblju od 1. ožujka do 30. travnja u Bosni i Hercegovini došlo je do ukupno 3.531 prometne nesreće u kojoj je 29 osoba izgubilo život, 140 teže ozlijeđeno, a 834 osobe su prošle s lakšim ozljedama.

Kada usporedimo brojke sa istim razdobljem prošle godine zaključujemo da je došlo do značajnog smanjenja broja prometnih nezgoda za 33,4 posto, odnosno u prošloj godini je došlo do 5.362 nesreće u kojima je smrtno stradalo 47 osoba.

Posmatrajući entitete više nezgoda, umrlih i ozlijeđenih u nezgodama bilo je u Federaciji Bosne i Hercegovine nego u Republici Srpskoj, dok je u ovom razdoblju u Brčko distriktu bilo svega 22 prometne nesreće.

Unatoč tome, u FBiH došlo je do smanjenja broja prometnih nesreća za 33,4 posto u odnosu na ožujak i travanj prošle godine, a smanjenje broja nesreća zabilježeno je u svim županijama.

Ako promatramo županije, prema informacijama županijskih ministarstava unutarnjih poslova, najviše prometnih nesreća u ovom dvomjesečnom razdoblju je bilo u SŽ (1.083) i obuhvata više od pola nesreća u FBiH. Ovaj broj predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bilo 1.413 nesreća.

Najviše života (6) u prometnim nesrećama od početka ožujka do kraja travnja izgubljeno je u Tuzlanskoj županiji gdje je došlo do ukupno 321 nesreće na putu za isto razdoblje.

Prema procjenama BIHAMK-a frekvencija cestovnog prometa u ožujku i travnju u odnosu na te mjesece prošle godine je smanjena za više od 80 posto. Smanjenje prometa u velikoj mjeri je doprinijelo manjem broju prometnoj nezgoda i negativnih posljedica istih.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok